Bewoners blij met bezoek van wooncoach Marja

06 juli 2020

Marja Heimering (75) woont midden in de Jordaan. We zitten aan tafel met uitzicht op haar prachtige binnentuin. Vijf jaar geleden, tijdens een bijeenkomst in buurtcentrum Het Claverhuis, viel Marja’s oog op de folder Word Wooncoach! Anderen zeiden meteen ‘Dat is echt iets voor jou, Marja!’ “Ik was voor mijn pensionering namelijk altijd werkzaam bij de overheid, gaf vaak trainingen en coachte mensen. Dus dit zou wel eens iets voor mij kunnen zijn.” Ze nam contact op met !WOON, volgde een interne training en startte met het vrijwilligerswerk in de Jordaan.

Ze vond het vanaf het eerste moment leuk om bewoners in haar stadsdeel thuis te bezoeken. “Mensen vinden het prettig dat ik van hun leeftijd ben en de buurt goed ken. Zij denken dat ik me goed kan inleven in hun woonsituatie en dat is ook zo. Ze omschrijven een bezoek van mij vaak als gezellig, leuk en informatief.” Lachend vult Marja aan: “In principe duurt een adviesgesprek een uur, maar regelmatig loopt het uit op anderhalf tot twee uur. Dan drink ik nog een kopje koffie en hebben we het vaak over de wijk en veranderingen in de buurt.”

De moed erin houden

Zodra Marja via !WOON de gegevens van de aanvrager ontvangt, belt zij om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Dit is kosteloos en bedoeld om mensen te informeren over langer zelfstandig thuis wonen. Vaak gaat het over aanpassingen in de woning, maar ook over mogelijkheden om te verhuizen. Marja vertelt enthousiast over hoe een bewoonster op het Bickerseiland tussen wal en schip dreigde te vallen toen haar woningcorporatie de woningen in beheer gaf aan een andere organisatie. “Toen bleken de regelingen Van hoog naar Laag en Van Groot naar Beter niet meer van toepassing. Deze dame liep slecht en had een maisonnette op 3 en 4 hoog. ’s Nachts moest zij bij het naar de toilet gaan op de derde verdieping steeds de trap op en af. Zij was al een paar keer gevallen. Uiteindelijk is het haar met heel veel gedoe wel gelukt om intern naar een leegstaande begane grond woning te verhuizen. Zij is echt helemaal gelukkig. En dan zegt zij: ‘Dat komt door jou hoor, Marja! Door jou hield ik de moed erin’.”

Informeer tijdig naar de mogelijkheden om zelfstandig te blijven wonen

En daar doet Marja het voor. “Want best veel mensen wachten tot het te laat is. Het beste is om al te informeren naar de mogelijkheden als je nog goed ter been bent. Want mensen willen vaak in hun vertrouwde buurt blijven wonen en liefst in hun eigen huis”, aldus de wooncoach. Heel leuk vindt zij het voor een bewoonster die op 3 hoog woonde in de Jordaan en vond dat zij te groot woonde. “Zij wilde wel kleiner wonen nu het nog kon en was bereid om de Jordaan te verruilen voor het WG terrein. Daar heeft ze nu een fijne plek en vindt ze het heel leuk. Ze bouwt daar ook weer een vriendengroep op.”

Tekort aan geschikte seniorenwoningen

De meeste mensen die zij bezoekt zouden gebaat zijn bij een nieuwe woning op de begane grond of in een gebouw met lift. Helaas is van beide type woningen een groot tekort in de Binnenstad en met name in de Jordaan. Ook is een traplift lang niet altijd mogelijk, omdat de trappen smal zijn.

Hulp van wethouder Ivens

Naast haar vrijwilligerswerk spant Marja zich ook in om dingen op gemeentelijk niveau voor elkaar te krijgen. “Met de invoering van de Huurheffing mochten Corporaties ter compensatie 5 % van hun sociale huurwoningen verkopen en (beneden-) woningen in de Jordaan brengen het meeste op. Daar werden toen veel woningen verkocht, terwijl er al te weinig geschikte woningen voor ouderen waren. Ik zat in een actiegroep die er voor gezorgd heeft dat dit gegeven bij wethouder Ivens (red. portefeuillehouder o.a. Wonen en Bouwen) terecht kwam en hoe het gegaan is weten we niet, maar niet veel later stonden er in de Jordaan geen bordjes met Te Koop meer.”

Wilt u ook gratis advies van een wooncoach? !WOON heeft in elk stadsdeel een wooncoach die informeert over langer zelfstandig wonen. Aanmelden kan door te bellen naar 020 5230 130 of via www.wooninfo.nl/wooncoach

Wooncoach voor senioren

Artikel delen:

!WOON