Huurverlaging door particulier tijdens de coronacrisis

17 september 2020

Menig huurder kent problemen door een lager inkomen in deze coronacrisis. De laatste tijd klinkt kritiek dat huurders nauwelijks compensatie krijgen. De huurverhoging was sinds jaren niet zo hoog en minister Ollongren legde een motie van de Eerste Kamer om de huren te bevriezen naast zich neer. Af en toe is er een zeldzaam lichtpuntje. Zoals dit mooie bericht uit de particuliere huursector. Een huurder woonachtig in hartje centrum kreeg zonder problemen drie maanden huur kwijtgescholden.

De betreffende huurder is ZZP-er en werkzaam in een sector die het op dit moment zwaar te verduren heeft. Hij klopte aan bij !WOON en deelde zijn probleem met ons. Juridisch valt er helaas niets af te dwingen. Het Kabinet voelde immers niets voor wettelijke regelingen. Het belangrijkste dat wij de huurder dus konden adviseren was; leg het probleem voor aan je verhuurder en probeer er samen uit te komen. De betreffende particuliere verhuurder die in hetzelfde pand woont bleek de beroerdste niet. Hij toonde begrip voor de situatie en deed vrij snel de toezegging dat hij 3 maanden huur (ongeveer 700 euro per maand) kwijtschold. Als de inkomensproblemen daarna nog niet zijn opgelost, dan gaan we opnieuw om tafel om de situatie verder te bespreken, gaf de verhuurder aan.

Een mooi barmhartig gebaar in deze moeilijke tijden, hoewel deze kwestie waarschijnlijk uitzondering zal zijn. Zagen we dat ook maar meer in de corporatiesector, waar doorgaans slechts uitstel tot betaling wordt gegund. Of bij de meeste andere particuliere verhuurders, die helemaal niet tegemoet komen aan de problemen van de huurders.

Heeft u ook huurbetalingsproblemen vanwege de Coronacrisis? Neem dat zo spoedig mogelijk contact op met uw verhuurder om de situatie te bespreken. Hopelijk komt u er samen uit.

Artikel delen:

!WOON