Verbod op verhuur aan toeristen in een VvE

18 september 2020

Verhuur aan toeristen is voor veel Verenigingen van Eigenaren (VvE) een doorn in het oog. Toch gebeurt het op grote schaal. Door de coronamaatregelen was een daling te zien, maar langzaamaan neemt de stroom de toeristen weer toe. Welke regels gelden er eigenlijk als toeristen in een VvE vakantie komen vieren?

Iedere VvE heeft een splitsingsakte en een splitsingsreglement. In deze documenten staan de regels van de VvE, zoals wie waarvoor moet betalen, hoeveel stemmen iedere eigenaar kan uitbrengen op de vergadering, wat het bestuur wel en niet mag doen én wat de bestemming is van de appartementsrechten.

Woonbestemming

Voor veel Amsterdamse appartementen geldt dat zij een woonbestemming hebben. In oktober 2016 oordeelde het Gerechtshof Amsterdam dat het verhuren via airB&B zonder toestemming van de ledenvergadering niet is toegestaan, omdat dit in strijd is met de bestemming ‘wonen’. Vakantieverhuur (voor kortere tijd en tegen betaling in gebruik geven) geldt als bedrijfsmatige exploitatie en is daarom is strijd met de woonbestemming. Een toerist woont namelijk niet op het adres, maar verblijft voor een korte periode.

Webinar verhuur in de VvE

Een VvE kan ook te maken krijgen met andere vormen van verhuur; verhuur aan internationals, verhuur aan studenten, verhuur per kamer of verhuur door een corporatie of particuliere belegger. Wilt u daar meer over weten? Neem dan deel aan ons webinar over verhuur in de VvE op 12 oktober 2020 om 19.30 uur. Klik hier om u aan te melden.

Webinars VvE in september en oktober

Artikel delen:

!WOON