Is jouw koolmonoxide melder nog OK?

20 oktober 2020

Het stookseizoen begint en de stille killer wordt wakker. Elk jaar gaan mensen dood aan een koolmonoxide vergiftiging. Dat is te voorkomen met onderhouden apparaten en goedwerkende koolmonoxide melders. Wist je ook dat die een uiterste houdbaarheid hebben? Check niet alleen de batterijen, maar ook de datum. Staat die datum er niet op, dan is de melder zeker aan vervanging toe. De gemeente Amsterdam en de brandweer roepen iedereen op te zorgen voor goede melders.

Misselijk, hoofdpijn, bewusteloos, dat zijn de effecten van koolmonoxide. Het verdringt de zuurstof uit je bloed. Als de blootstelling te lang duurt gaan mensen dood aan dit geur en kleurloze gas. Het ontstaat bij onvolledige verbranding van aardgas, hout of olie. Dat kan gebeuren bij een slecht werkende CV-ketel, een kachel, een geiser of open haard. Daarom is het heel belangrijk dat de ventilatie goed is en dat de apparaten jaarlijks schoongemaakt en gecontroleerd zijn door een erkend installateur. Daarnaast hoort op enkele meters van elk verbrandingsapparaat een CO melder te hangen. Die gaat piepen als het gas toch vrijkomt, al voor u er last van krijgt. Zodat u tijdig in actie kunt komen. Heeft u het in uw huis goed geregeld? Neem geen onnodig risico met de gezondheid van uw familie en omwonenden.

Wat merk je van koolmonoxide?

Je kunt het gas niet zien of ruiken. Onwel, misselijk, slaperig en geen goed werkende melders in huis? Zet direct de ramen open, ga snel naar buiten, bel de brandweer via 112 en waarschuw de buren!

Vervelende piep?

Heeft u een melder? heel goed, maar controleer wel of deze nog goed is. Ligt de melder misschien te wachten op een nieuwe batterij, vanwege die irritante piep? Die waarschuwde voor een bijna lege batterij. Maar die moet je dan natuurlijk wel gelijk vervangen. Anders ligt het apparaat nutteloos in de kast.

Melder na 5 jaar vervangen

Na vijf jaar is de sensor niet gevoelig genoeg meer. Het apparaat is dan aan vervanging toe. Op nieuwe apparaten staat een duidelijk herkenbare uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking. Die staat ook op een sticker op de melder.

Kortom: zorg voor een moderne CO melder op enkele meters van elke geiser, kachel of CV installatie. Op de juiste plek en hoogte, volgens de  bijbehorende instructies. Voor een paar tientjes koop je bij  de Action, Blokker, Hema ofde doe het zelf zaken een melder. Of bestel ze online. Nu, niet mee wachten. De nieuwe types hebben drie standaard AA batterijen, niet meer het blokje van 9 volt. Die blijven wel nodig voor de rookmelders die in je huis hangen. Tenminste, als je leven je lief is.

Alle informatie over koolmonoxide op de site van de brandweer

Artikel delen:

!WOON