Woning onleefbaar door schimmel na lekkage

Voobeeld schimmel na daklekkage

15 oktober 2020

Ernstige schimmelvorming na lekkage van de standleiding heeft een woning in Amsterdam Nieuw-West onleefbaar gemaakt. Sinds eind augustus verblijven zij op eigen kosten in een hotel. De kantonrechter oordeelde daarom dat de verhuurder de schimmel(sporen) en het fijnstof moet laten verwijderen door een professioneel bedrijf. De verhuurder moet ook passende woonruimte aanbieden zolang de woning onbewoonbaar is, of €2500 betalen als voorschot voor een definitieve vergoeding van het verblijf elders. Verder moet de verhuurder een voorschot van €1000 voldoen voor vervanging van de onherstelbaar beschadigde vloerbedekking. Toch zijn de problemen daarmee nog niet opgelost.

Volgens de verhuurder heeft hij adequaat gereageerd op klachten over schimmel en stank, maar zat de vertraging bij de VvE van het pand. Inmiddels is de kapotte standleiding gerepareerd en de inboedelverzekering van de huurder zou de rest maar moeten oplossen. Daar kwam hij niet mee weg bij de kantonrechter. De huurders hebben duidelijk gemaakt dat de reparatie alleen provisorisch is gerepareerd, maar niet is vervangen terwijl dat wel nodig is. Ook de schimmelsporen zijn niet goed verwijderd en de woning is daardoor onleefbaar geworden.

De verhuurder is het niet eens met de uitspraak en gaat in beroep. Ondertussen hebben de huurders dus geen woning en geen vergoeding, dus kunnen zij de kosten voor het hotel niet meer opbrengen. Ze moeten zich nu verweren in het beroep en ook nog een nieuw kort geding aanspannen om de acute problemen op te lossen. Gelukkig voor hen worden zij net als bij dit eerste kort geding bijgestaan door !WOON en het Emil Blaauw Proceskostenfonds, dat garant staat voor de kosten ook bij onverhoopt verlies van een van de procedures. Met als doel dat deze huurders zo snel mogelijk weer prettig en gezond kunnen wonen en dat hun schade wordt vergoed.

Lees hier de volledige uitspraak

Onderhoud huurwoning

Artikel delen:

!WOON