Nog 100.000 woningen met enkelglas in Amsterdam

02 november 2020

Amsterdam heeft een enorm energielek. Bijna 100.000 woningen in de stad hebben nog enkelglas. Dat blijkt uit het onderzoek Wonen in Amsterdam. Door de slechte isolatie van de woningen gaat onnodig veel warmte verloren. Dat kost de bewoners geld en leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen. Het probleem doet zich niet alleen voor in Amsterdam, maar in alle steden met veel oudere woningen. Gelukkig is er vrij gemakkelijk iets aan te doen, zowel voor eigenaar-bewoners als voor huurders. Wat !WOON betreft komt er meer aandacht voor dit gebrek. Daarom besteden we deze week met een publiekscampagne aandacht aan de oplossingen, zodat bewoners hun energierekening verlagen, prettiger wonen en bijdragen aan oplossen van het klimaatprobleem.

Eigenaar-bewoners kunnen zelf of via de Vereniging van Eigenaren de plaatsing van dubbelglas organiseren. Vaak kan dat in de bestaande kozijnen, waardoor het snel te realiseren is. Maar ook huurders slagen er steeds vaker in om energiebesparende maatregelen te realiseren. Dat gaat meestal om dubbelglas, soms ook om vloer- of dakisolatie of een hoogrendementsketel voor de CV. Met hulp van !WOON boekten bewoners in vele wijken succes de afgelopen tijd met een voorstel tot verbetering. Hoe krijgen de huurders hun verhuurder zo ver, wat is het geheim van deze successen?

Steeds vaker en sneller succes met voorstel dubbelglas

Sinds een aantal jaar kunnen huurders de verhuurder een voorstel doen om de woning energiezuiniger te maken. Als dat voorstel redelijk is moet de verhuurder het accepteren. Desnoods kan de rechter dit opleggen. Maar hoe doe je dat, wat is redelijk en waar moet je rekening mee houden? Pas na jaren experimenteren leidt dit wettelijk initiatiefrecht nu ook echt tot succes. Het gaat niet vanzelf, leert de praktijk. Een geslaagd project vraagt om deskundige begeleiding, zowel bij het opstellen van offertes, het maken van berekeningen, de onderhandelingen met de verhuurder en zo nodig met het juridische traject. Precies dat biedt het Projectteam Energie en Woningverbetering van !WOON. In het artikel hieronder leggen we uit welke hobbels overwonnen moeten worden en geven we voorbeelden van successen.

Steeds meer succes bij energie en woningverbetering

Kan dat niet sneller om de klimaatdoelen te halen?

De resultaten met het initiatiefrecht zijn steeds beter. Het levert de huurders die er gebruik van maken veel op. Toch kan het veel sneller door de wetgeving aan te passen. Anno 2020 is het niet meer uit te leggen dat een woning zo lek is als een zeef en de bewoner een onnodig hoge energierekening heeft. In de klimaatdoelstellingen vergeet de overheid dit energielek. ‘Stoken voor de mussen’ rijmt niet met de klimaatdoelstellingen. Alleen ontbreekt een plan om paal en perk te stellen aan verouderde slecht geïsoleerde woningen.

Kan dat anders? Jazeker! Stel een standaardkwaliteit vast waar een woning anno 2020 aan moet voldoen. Of bepaal dat enkelglas een gebrek is. Dan is dit omvangrijke energielek in een paar jaar gedicht.

Enkelglas als gebrek? De snelle oplossing

Een gebrek aan een woning betekent dat de verhuurder er iets aan moet doen. De huurder kan hem zonodig aansporen met een procedure bij de Huurcommissie. Dat levert bij een gebrek een huurkorting op, tot de verhuurder het probleem heeft opgelost. Zo stimuleert de wet verhuurder hun bezit goed te onderhouden. De meeste gebreken zijn – net als enkelglas – vrij gemakkelijk te herstellen. Voor een verhuurder is dat is veel goedkoper dan de huurkorting accepteren. Verhuurders zullen dus wel protesteren, maar zodra de maatregel wordt aangekondigd gaan ze het gewoon regelen. Snel, want anders kost het geld. Geef ze een jaar de tijd en zie wat een enorme vlucht het plaatsen van isolatieglas neemt. Het is immers maar een kleine en snel te realiseren ingreep. Zeker voor een verhuurder die dat op grote schaal oppakt en in één keer regelt. Dan zijn we binnen een paar jaar een enorme stap vooruit met verduurzamen.

In deze tabel de antwoorden op vraag 2.18 in het onderzoek Wonen in Amsterdam 2019, herleid naar het aantal woningen..

alle woningenkoopcorporatie huurparticuliere huur
wel dubbelglas77,9%34175887,6%11881881,8%14528362,0%77656
geen dubbelglas22,1%9688212,4%1685418,2%3242338,0%47603

Energie besparen in uw woning

Artikel delen:

!WOON