Buurtplatform Flora 4 Life uit Noord in beeld

10 december 2020

Patrick van Bronswijk is voorzitter van buurtplatform Flora 4 Life  en vertelt over hun successen, plannen en uitdagingen. Actieve bewoners spelen een belangrijke rol in de Amsterdamse wijken, zeker ook in de ontwikkelbuurten waar de komende jaren veel gaat veranderen. We besteden met een serie interviews extra aandacht aan de inzet van bewoners. Eerder publiceerden we een artikel over het B5 Manifest dat Flora 4 Life met vier andere buurtplatforms overhandigde aan wethouder Rutger Groot Wassink.

Waarom zijn jullie begonnen om je te organiseren?

We misten dingen in de buurt en wilden hier zelf mee aan de slag. Een aanleiding was het uit de hand lopen van het nieuwjaarsvuur van 2018. Voor veel bewoners een belangrijk event, maar de gemeente legde steeds meer regels op. Ik heb de bewoners toen geholpen met formeel regelen van de aanvraag en de administratieve rompslomp en communicatie naar de gemeente toe. We vonden het belangrijk dat het vuurfeest doorgang kan vinden, want we hebben nog maar zo weinig van dit soort momenten waarop de buurt elkaar ontmoet. Ik probeer nu ook andere buurtbewoners te enthousiasmeren om mee te doen met het organiseren van eventjes.

Hoe ben je je gaan organiseren?

We hebben met de stemmen van de buurt op onze plannen € 126.000 gekregen van de gemeente. Met dat geld kunnen we onder andere groenblokjes onderhouden en fruittuinen plaatsen. We knappen ook tuintjes op van mensen die dit zelf niet kunnen. Alle activiteiten zijn om mensen in de buurt beter met elkaar te verbinden. We hebben al 2500 mensen bereikt die we regelmatig zien en mee doen aan de activiteiten. Verbinding is nodig in deze buurt want er zijn veel mensen met schulden en gezondheidsproblematiek. Om alle activiteiten goed te organiseren hebben we een stichting opgericht. We kunnen op deze manier ook beter communiceren met het stadsdeel.

Wat zou je een ander platform willen meegeven?

“Zorg dat je verbinding krijgt met je eigen mensen. Om dat te bereiken moet je eerlijk en transparant zijn en niet aan politiek doen. Daarnaast stuur ik mijn vrijwilligers elke dag een hartje!”

Waar loop je tegen aan?

We worden vaak niet serieus genomen door de gemeente. Dat merk ik bijvoorbeeld aan het feit dat de gemeente de huurbetaling doet van ons pand. Zij betalen rechtstreeks aan de verhuurder in plaats van dat wij het geld krijgen en dan de huur betalen. Bovendien gaat dit pand volgend jaar weg en vraag ik me dus af waar we dan heen moeten. We zijn net zo lekker bezig. Daarnaast moet ik wel 50 keer per jaar naar het stadsdeel om alles uit te leggen.

Welke ondersteuning krijg je van !WOON?

Isa van !WOON heeft uitgezocht van welke geldpotjes we gebruik kunnen maken. Soms schuift zij mee aan tafel en helpt ze ons bij belangrijke stukken.  Op die manier heb ik wat meer rust om te focussen op andere belangrijke zaken.

Meer informatie over de ondersteuning van !WOON aan bewoners en bewonersgroepen die zich inzetten voor buurtvernieuwing, ontwikkelbuurten, ondernemen in de buurt, buurtbudgetten vindt u hier.

 

Artikel delen:

!WOON