Huurverhoging nadat huurder zelf woning verbetert?

10 februari 2021

Een huurder in Amsterdam West wilde graag een wat betere woning. Zijn verhuurder reageerde niet op klachten en ook niet op zijn voorstel om het zelf te doen. Dus ging hij maar aan de slag, tot grote schrik van de verhuurder. Die protesteerde eerst, maar toen hij zag hoe mooi het was uitgevoerd gooide hij het over een andere boeg. Hij wilde wel alsnog toestemming geven, als de huurder € 200 meer huur per maand zou betalen. Leuk, zo’n forse huurverhoging voor werk dat je zelf en op eigen kosten hebt gedaan. De huurders vond die verhoging geen goed idee en dat vonden wij ook.

De woning was sterk verouderd. Toch wilde de verhuurder niets doen. Toen hij ook geen toestemming kreeg om zelf aan de slag te gaan is de huurder toch maar begonnen. Hij wist ook wel dat voor echte aanpassingen van de woning eigenlijk formele toestemming van de verhuurder nodig is. Daar zijn zelfs speciale wettelijke regels voor. Zie daarvoor onze pagina over Zelf Aangebrachte Verbeteringen (ZAV).

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de huurders die regels niet kent. Met die toestemming hoeft een huurder de woning bij vertrek niet in oude staat herstellen. In een aantal gevallen kan hij of zij een deel van de investeringen terug krijgen als hij de woning verlaat voordat deze zijn afgeschreven. Grotere verhuurders en vooral woningcorporaties hebben vaak een ZAV-beleid waarin is vastgelegd wat ze toestaan en onder welke voorwaarden en met welke afspraken.

Deze huurder zorgde onder andere voor een veel betere keuken, douche en toilet. Hij vroeg onze hulp toen de verhuurder over een huurverhoging begon. Een blik op de woning en de foto’s van de verbeteringen toonden aan dat het werk keurig was uitgevoerd. Na een duidelijke reactie dat die verhoging niet aan de orde is in deze situatie liet de verhuurder het zitten. Hij mag ook best blij zijn dat deze huurder zonder kosten voor de eigenaar de woning heeft verbeterd.

Zelf klussen (ZAV)

Artikel delen:

!WOON