100 woningen voor ‘stadsveteranen’ in Amsterdam

16 maart 2021

In het nieuwbouwproject ‘Stadsveteraan in het Amstelkwartier’ komen 100 nieuwe seniorenwoningen. Het is de eerste plek in Nederland waar deze woonformule wordt gerealiseerd. ‘Stadsveteranen’ is een mooie term voor vitale stedelijke 60-plussers. Het project is ontwikkeld door woningcorporatie Woonzorg Nederland. !WOON adviseur Clemens Mol helpt bij het opzetten van een beheercoöperatie. Daarin bepalen toekomstige bewoners samen hoe en met wie ze willen wonen.

Dorieke van Steeg is projectontwikkelaar bij Woonzorg Nederland. Zij vertelt dat het idee voor deze seniorenwoningen ontstond naar aanleiding van project B’mine in Amsterdam Noord waar woningen voor jongeren in de vrije sector huur werden aangeboden. ‘Hier kwamen ook veel senioren op af terwijl de verwachting was vooral starters en jongeren aan te trekken. Er bleek veel belangstelling om als 60-plusser zelfstandig te kunnen wonen met gedeelde faciliteiten.’ Ook deed architectenbureau Heren 5 onderzoek naar hoe mensen oud willen worden in de stad. Ze schreven hier een boekje over. Zo bedacht Heren 5 de naam ‘stadsveteraan’. Samen met gebiedsontwikkelaar AM willen ze een woongebouw creëren met verschillende appartementen voor 2 of 3 mensen samen. ‘Inmiddels zitten we in de fase van het definitieve ontwerp en hebben al veel geïnteresseerden zich aangemeld’, aldus Dorieke.

‘We willen een diverse groep bewoners aantrekken, daarom komen er appartementen waar je zelfstandig woont, maar ook zogenaamde Friends-woningen. Die zijn 85 tot 135m2 groot en bedoeld voor twee of meer personen die samen zelfstandig  willen wonen, zoals bijvoorbeeld vrienden of familie. Ze hebben elk een eigen studio met pantry en badkamer, en delen daarnaast een woonkamer met keuken. In en om het gebouw kunnen ze gebruik maken van een ruim aanbod aan collectieve voorzieningen, zoals een (dak)tuin, gym, kookstudio en een bibliotheek.’

Dorieke vervolgt ‘Bijzonder is dat je je kunt aanmelden voor een woning met 1 of 2 vrienden die ook bij WoningNet staan ingeschreven en in aanmerking komen voor sociale huur. Van de nieuwe bewoners wordt gevraagd bewust te kiezen voor deze woonvorm. Toekenning van de woningen vindt plaats op basis van motivatie. Het moet je aanspreken om bijvoorbeeld eens een boodschapje te willen doen voor een buurman of samen met medebewoners een activiteit te ondernemen.’

Bewonersparticipatie vanaf het ontwerp

Uniek aan de woonformule is ook de actieve participatie van de toekomstige bewoners: zij worden al in de ontwerpfase betrokken en beslissen mee over bijvoorbeeld de invulling van de gemeenschappelijke ruimten en de tuin. Geïnteresseerden kunnen zich op de website stadsveteraan.nl aanmelden voor volgende sessies. Wil je zelf een wooncoöperatie oprichten of wil je er meer over weten? Kijk op onze agenda voor cursussen en webinars.

Wooncoöperatie – de regie in eigen hand

Artikel delen:

!WOON