Toch een voorstel voor huurverhoging ontvangen?

14 mei 2021

We krijgen signalen van huurders die een voorstel voor huurverhoging krijgen, terwijl dat niet zou moeten. De jaarlijkse verhoging per 1 juli geldt dit jaar voor veel huurders namelijk niet. Voor de gereguleerde sector (de zogenaamde sociale huurwoningen) is de maximale huurverhoging dit jaar 0%. Geen huurverhoging dus voor die woningen, niet bij woningcorporaties en niet bij particuliere verhuurders. Ook kamerhuurders hoeven dit jaar géén huurverhoging te betalen. Voor woningen in de vrije sector is wel een beperkte huurverhoging mogelijk, die mag maximaal 2,4% zijn.

 

Toch een voorstel voor huurverhoging?

We horen van huurders in sociale huurwoningen dat ze tóch een voorstel voor verhoging hebben ontvangen van hun particuliere verhuurder. Dat kan dus niet, en ze kunnen met succes bezwaar maken. Een paar voorbeelden van wat wij nu van huurders horen:

  • Verhuurder stelt een huurverhoging voor van 2,4 % omdat de huur laag is en volgens hem niet in verhouding staat tot de kwaliteit van de sociale huurwoning. Leuk geprobeerd, maar huurder gaat met succes bezwaar maken.
  • Verhuurder doet ten onrechte huurverhogingsvoorstel, hij is van mening dat woning vrije sector is. De aanvangshuur lag echter onder de op dat moment geldende grens voor de dure sector.
  • Huurster in sociale huurwoning  ontving een huurverhogingsvoorstel van 2,4%. Ze laat de verhuurder schriftelijk weten dat ze niet akkoord is omdat de huren dit jaar bevroren zijn. Alleen heeft ze  haar verhuurder gemachtigd tot automatische afschrijving van de huur, dus dat moet ze wel stopzetten voor eind juni.
  • Huurder ontving een voorstel tot huurverhoging van 2,4 %.  Hij heeft al een aangetekende brief terug gestuurd.
  • Huurder heeft een voorstel huurverhoging ontvangen van 2,4%. Belt om te informeren of dit mag, betreft namelijk een particuliere verhuurder. Nee, geen huurverhoging dit jaar voor ALLE huurders met een gereguleerd contract.

Huurt u een kamer of een sociale huurwoning en heeft u een voorstel huurverhoging ontvangen?
Maak dan bezwaar, u hoeft dat níet te betalen!

Wanneer gereguleerd en wanneer vrije sector?

Vragen? Neem contact met ons op

Wij bieden gratis advies en hulp aan huurders in Amsterdam, Amstelveen en delen van Haarlem.

 

 

 

Artikel delen:

!WOON