“Het gaat echt om de rechten van bewoners”

14 juni 2021

Advocate Karin van Lotringen zet zich in als vrijwilliger op het juridisch spreekuur voor bewoners. “Ik besteed ongeveer één middag per 2 weken aan dit vrijwillige spreekuur van !WOON. Ik ben dan de hele middag hier om vragen van cliënten te beantwoorden. En die zijn vaak door medewerkers van !WOON doorverwezen naar het juridisch spreekuur omdat zij dachten ‘dit is toch te ingewikkeld”. Zij adviseert huurders en eigenaar-bewoners dan met juridische vragen over huurcontracten, servicekosten, VvE zaken, vragen van expats over borg of huurprijzen en andere zaken.

Karin vindt het leuk vrijwilligerswerk “Het is leuk als afwisseling op je gewone werk. Aan de andere kant zit ik ook dagelijks met cliënten en vertel ik waar ze recht op hebben en dat soort zaken. Vaak kunnen mensen met een advies al weer verder. Dus je hebt ze even verder geholpen. Het gaat echt om de rechten van bewoners.”

Bekijk de Youtube video over waarom Karin vrijwillig het juridisch spreekuur draait en wat maakt dit tot zinvol vrijwilligerswerk voor haar maakt [kijkduur 02.34 minuut].

Met de nieuwe verhuurder gebeuren soms vervelende dingen

Karin vertelt dat bewoners in het centrum van Amsterdam veel te maken krijgen met een nieuw contract wat aangeboden wordt voor marktconforme huurprijs. Dus dat er een marktconforme huurprijs verhoging plaatsvindt. “En aan de andere kant hebben we te maken met nog sociale huurwoningen waar mensen te maken krijgen met de nieuwe verhuurders. Want het huis is verkocht en dan gebeuren er ineens allerlei vervelende dingen, waardoor de verhuurder bijvoorbeeld wil dat die mensen toch het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Want als de woning leeg komt, kan er inmiddels wel een geliberaliseerde huur gevraagd worden.”

!WOON is blij met alle medewerkers en vrijwilligers zoals Karin die zich inzetten voor de bewoners van Amsterdam. Heb je zelf juridische en andere vragen over huren en wonen waar je niet uitkomt? Neem contact op met het !WOON team in jouw buurt. Op ons kun je rekenen.

Artikel delen:

!WOON