Verslag van onze activiteiten en resultaten over 2020

02 juni 2021

Zelden hebben we over zo’n bijzonder jaar verslag gedaan over onze activiteiten. En nooit was ‘thuis’ zo belangrijk voor ons allemaal. Niet eerder brachten zoveel mensen zoveel tijd thuis door, om te werken, te studeren en soms ook nog kinderen les te geven. Dat gold voor onze eigen medewerkers, maar uiteraard ook voor al die bewoners die niet meer naar onze spreekuren ofvoorlichtingsbijeenkomsten of vergaderingen konden komen. Al deze zaken moesten ineens ook vanuit huis gebeuren.

En als je ineens zoveel thuis bent en zeker als je de toch al kleine ruimte moet delen met huisgenoten, merk je eens te meer hoe belangrijk het is dat je woning in orde is. Dat het niet tocht, niet lekt, dat het goed te verwarmen is, dat je niet teveel overlast hebt of geeft aan je buren…

Gelukkig bleven wij het hele jaar goed bereikbaar voor alle onderhoudsklachten en andere vragen van bewoners. Waar nodig fysiek op afspraak, maar vooral via mail, telefoon en videobellen. Zo konden we bijna 13.000 huishoudens helpen. In dit verslag leest u wat de meest voorkomende problemen waren. En de mensen waren gelukkig ook blij met onze hulp, ze gaven ons gemiddeld een ruime 8 voor onze dienstverlening en daar zijn we trots op.

Bijzonder om te noemen is het acute probleem van de loden leidingen. Veel mensen maakten zich ernstig zorgen of hun drinkwater nog veilig was. Mede dankzij de gemeente en !WOON wordt dit probleem nu versneld aangepakt.

Ook andere belangrijke zaken lagen niet stil: de geplande renovaties, sloop en nieuwbouw activiteiten in de stad liepen gewoon door. Evenals de voorbereidingen om buurten aardgasvrij te maken. Allemaal zaken die ingrijpende gevolgen hebben voor bewoners. De adviseurs van !WOON zetten zich er voor in dat bewoners goed geïnformeerd werden en serieus mee konden praten over de ingrepen in hun woning of hun buurt. Ook al was dat vaker via een scherm dan op locatie. En soms, bij mooi weer, gewoon buiten aan een picknicktafel.

De voorlichtingsbijeenkomsten, die we vroeger in een zaaltje hielden, hebben we in sneltreinvaart omgezet in ‘webinars’. We zagen aan het groeiend aantal deelnemers dat veel mensen dit een fijne manier vinden om zich te informeren. Die webinars blijven we daarom aanbieden, ook na corona.
Helaas gooide corona soms ook roet in het eten. Huisbezoeken vonden minder vaak plaats. Ook onze vrijwillige wooncoaches en energiecoaches konden niet meer zo vaak bij bewoners thuis langs. We zijn blij dat ze desondanks toch aangehaakt zijn gebleven. Hopelijk kunnen ze binnenkort weer allemaal volop aan de slag om hun medebewoners te informeren over woningaanpassingen of om slimme tips te geven over energiebesparing.

Wij hopen dat het jaar 2021 de versoepelingen brengt waar we allemaal zo naar verlangen. En dat we ons samen kunnen blijven inzetten voor goed, betaalbaar, prettig en duurzaam wonen in Amsterdam en de omliggende gemeenten. Wij bedanken iedereen voor hun inzet en onze partners voor de goede samenwerking, ook in dit bijzondere jaar.

Jacqueline van Loon en Evert Bartlema

Het Jaarverslag !WOON 2020 is hier te lezen als pdf bestand.

Artikel delen:

!WOON