Energiecoach: Het gaat mij om het klimaat!

20 juli 2021

Marjolijn Sondorp is energiecoach in Haarlem en vindt het fijn om op deze manier bij te dragen. “Het klimaat is echt waar het om gaat bij mij. En al na 1 keer heb je resultaat. Dat past goed bij mij, want ik ben praktisch van aard. Kijk, ik denk maar zo: we hebben nu nog maar 9 jaar om het klimaatprobleem op te lossen, dus wat ik daaraan kan bijdragen is meegenomen. Ik merk gelukkig dat de meeste mensen wel een steentje willen bijdragen.”

Ons klushuis energiezuinig maken

Brenda Serrée van !WOON spreekt af met energiecoach Marjolijn op haar volkstuin in Haarlem, een oase van rust vlakbij sportvelden en weilanden. Zij zitten in Marjolijn’s prachtige tuin vol bloemen, bomen en ook de moestuin staat er goed bij. Marjolijn vertelt dat zij in 2012 verhuisde van Amsterdam Oud-West naar Haarlem-Noord. Zij wilde met haar partner hun jaren dertig huis verduurzamen. “Het was een echt klushuis dat wij energiezuinig wilden maken”, vertelt zij enthousiast. “We hadden zelf al zonnepanelen op het dak laten leggen en plafonds en vloer geïsoleerd met vlas en hennep. Maar het advies van een uitgenodigde Haarlemse !WOON energiecoach gaf de doorslag bij het kiezen voor HR++ glas. Zij gaf ons ook diverse energiebesparingsproducten, bijvoorbeeld radiatorfolie om de warmte beter binnenshuis te houden.”

Vrijwilliger worden en gratis energiebesparingsadvies geven

Een tijd later viel haar oog op een advertentie van het !WOON energiecoachproject. “Je kon vrijwilliger worden en gratis energiebesparingsadvies geven aan bewoners. “Ik dacht meteen: Ja, dat wil ik. Heel praktisch en goed om bij te dragen aan een beter klimaat.” Het voelde als een logische stap, want Marjolijn studeerde ooit milieukunde en is altijd betrokken gebleven bij dit onderwerp. Zo woonde zij in de negentiger jaren diverse grote internationale milieuconferenties bij.

Stapsgewijs bewoners door de vragen leiden

Marjolijn Sondorp deed in januari 2020 een training tot energiecoach. De maand daarop gaf zij haar eerste energie besparingsadvies. Toen corona kwam, ging zij over op videobellen met bewoners. Ook dat vindt zij leuk.”Je leidt bewoners stapsgewijs door de vragen van de app, op het einde rolt er dan een passend advies uit dat de bewoner makkelijk kan toepassen.”

Bewoners besparen energie om verschillende redenen

Marjolijn werkt in heel Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Velsen en geeft ongeveer 1 besparingsadvies per week. Zij merkt dat de behoeften van bewoners heel verschillend zijn. “Als ik na afloop van het videogesprek de bespaarproducten langs breng, kom ik op allerlei verschillende plekken, van villa en studentenkamer, tot antikraak en sociale huur. De één gaat het om het besparen op de energierekening en de ander wil iets bijdragen aan een beter klimaat of juist comfortabeler wonen.”

Een netwerk van energiecoaches in Haarlem

Naast haar vrijwilligerswerk bij !WOON werkt zij in het Rijksmuseum als medewerker Service & Veiligheid en heeft zij een invalfunctie bij de GGZ als activiteitenbegeleider. Naast dat zij het werk als energiecoach nuttig vindt, is zij blij om een netwerk van energiecoaches in Haarlem te hebben. “Je krijgt veel ondersteuning met actuele kennis via webinars, intervisie en nieuwsbrief. Waardevol.”

Word energiecoach of vraag een gratis bespaaradvies aan

Als je geïnteresseerd bent om met mensen te praten, om te horen hoe zij met energie en klimaat omgaan en het leuk vindt om hen te adviseren hoe zij energie kunnen besparen, word dan ook energiecoach. Of vraag een gratis bespaaradvies aan.

Vraag gratis bespaaradvies van de Energiecoach

 

Artikel delen:

!WOON