Loden leidingen in uw VvE – wie haalt ze weg?

31 augustus 2021

Veel Amsterdamse woningen gebouwd voor 1960 hebben nog loden leidingen. Dit is een gezondheidsrisico, zeker voor kinderen. Het advies van de Gezondheidsraad is dan ook om loden leidingen zo spoedig mogelijk te vervangen.

Hoe vind je loden leidingen?

Controleer de leidingen of laat dat doen. Loden leidingen herkent u aan de onregelmatige vorm, de dikte en de grijze kleur. Als u erop tikt, geeft dat een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. Kijk vooral ook bij de aansluiting, vaak onder het trapluik bij de voordeur. Zie ook het filmpje hieronder. Treft u een loden waterleiding aan dan doemt de vraag op: van wie is de leiding?

Zijn de waterleidingen gemeenschappelijk of privé? 

Het antwoord op deze vraag is terug te lezen in uw splitsingsreglement. Blijkt daaruit dat de leidingen gemeenschappelijk zijn? Dan ligt de verantwoordelijkheid voor vervanging bij de VvE en besluit deze daar over. Behoort de loden leiding niet tot de gemeenschappelijke delen, dan kunt u zelf de opdracht geven de leiding te vervangen.

Uw VvE op orde: kort gratis webinar

In ons webinar VvE op orde krijgt u onder andere informatie over wat gemeenschappelijke delen zijn en besluitvorming binnen een VvE. Dit webinar vindt plaats op maandagavond 6 september. U kunt zich hier opgeven. Aan het volgen van het webinar zijn geen kosten verbonden. Zie onze agenda voor andere VvE webinars.

Artikel delen:

!WOON