Niet te Koop viert jubileum met vijftigste flitsactie

25 augustus 2021

Al bijna een jaar voert actiegroep Niet te Koop actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Met wekelijkse flitsacties bij corporatiewoningen die te koop staan protesteert de groep tegen krimp van de sociale voorraad en afname van leefbaarheid in de wijken. Op zaterdag 28 augustus vindt de 50ste flitsactie plaats.

De actiegroep begon in West met het kraken en bezetten van sociale huurwoningen die te koop stonden. Tegenwoordig houdt ze het bij flitsacties. De actievoerders speuren verkoopsites af om erachter te komen welke woningen van corporaties te koop staan. Op vrijdag kondigen ze de locatie aan via de nieuwsbrief en op zaterdag staan er steevast 30 mensen met affiches, flyers en borden te protesteren tegen de verkoop van de woning.  Daarbij hoort ook dat de ramen worden volgeplakt met Niet te Koop posters. Meestal gaan ze voor benedenwoningen, die zijn namelijk makkelijk vol te plakken. Al hebben ze ook een ladder waardoor woningen op 1 hoog eveneens bereikbaar zijn.

‘’Na een paar jaren worden de woningen weer doorverkocht of verhuurd in de vrije sector.”

Jan Leegwater is betrokken bij de actiegroep en ziet de verkoop van sociale huurwoningen van corporaties als een groot probleem: ‘’Na een paar jaren worden de woningen weer doorverkocht of verhuurd in de vrije sector. Je krijgt dan een enorme doorloop waardoor de leefbaarheid in de buurt achteruit gaat. Ook zie je dat het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam afneemt terwijl er enorme tekorten zijn.’’

Niet te Koop is actief in alle stadsdelen, maar volgens Leegwater is stadsdeel Zuid de uitvalsbasis. ‘’In de afspraken tussen corporaties en gemeenten over de bouw en verkoop van sociale huurwoningen is gezegd dat dat de corporaties in Zuid terughoudend moeten zijn met de verkoop van sociale huurwoningen.” Daar merken bewoners in Zuid weinig van. ‘’Elk jaar worden er tegen de 100 sociale huurwoningen voor een godsvermogen verkocht, in Zuid zijn afgelopen jaar nul sociale huurwoningen bijgebouwd’’, aldus Leegwater.

Van de corporaties krijgt Niet te Koop te horen dat ze geen keuze hebben en woningen moeten verkopen om elders nieuwe woningen bij te bouwen. Volgens Leegwater gaat dat argument niet op: ‘’Elders in de stad worden wel nieuwe sociale huurwoningen gebouwd maar dat zijn vaak jongerenwoningen met een tijdelijk contract én woningen met een kleiner oppervlak. Uiteindelijk verdwijnen de eengezinswoningen en woningen die geschikt zijn voor ouderen.’’

Elke zaterdag actie

Actiegroep Niet te Koop blijft na de 50ste flitsactie gewoon doorgaan zolang er sociale huurwoningen worden verkocht. Aansluiten is eenvoudig: elke zaterdag om 15:00 is er een actie.

Kijk op de website van Niet te Koop voor meer informatie en waar de volgende actie plaatsvindt.

 

 

Artikel delen:

!WOON