Vrijwilliger Cynthia adviseert over langer zelfstandig wonen

02 augustus 2021

Cynthia Kempenaar is 52 jaar en doet vrijwilligerswerk als wooncoach bij !WOON. Daarvoor werkte zij bij de CIZ en ging op zoek naar vrijwilligerswerk erbij. Vanaf 2016 is zij vrijwilliger bij !WOON. Als wooncoach adviseert zij senioren thuis om langer zelfstandig te kunnen wonen. ”Bij mijn vorige baan was ik ook bekend met WMO en ik wilde iets doen voor menig Amsterdammer.” Ondanks dat zij een fulltime baan van 36 heeft, blijft ze dit erbij doen “omdat ik zie dat mensen er behoefte aan hebben en het op prijs stellen.” Cynthia woont zelf in West en is wooncoach haar eigen stadsdeel en in Zuidoost.

Zij hoorde aanvankelijk over het werk van wooncoaches door iemand uit Zuidoost. “Wat het mij oplevert is dat ik een ander kan helpen. Daar krijg ik voldoening van. Dat vind ik belangrijk. En omdat ik met de WMO bekend ben en ik mijn kennis en talent kan toepassen.”

Het leukst vindt zij dat je mensen kunt helpen, hen wegwijs kunt maken en soms dat een luisterend oor bent. “Ik haal er echt voldoening uit als ik merk dat mensen echt tevreden zijn en ik ze echt heb kunnen helpen.”

De huisbezoeken duren ongeveer 1 uur. Cynthia gaat op huisbezoek en daarna houdt zij nog contact met degene waar zij is geweest om te kijken hoe is het verlopen. “Ik kijk altijd hoe het verder is gegaan. En als ik bij iemand op huisbezoek kom, bellen we desnoods naar de WMO helpdesk voor een aanpassing.” Blij is zij bijvoorbeeld dat ze voor een traplift voor elkaar kreeg voor een mevrouw in Zuidoost. Maar ook onlangs voor een bewoner in West. “Ik was daar bij een meneer die achterstallig onderhoud van de keuken had. Ook had hij een bad dat hij niet kon gebruiken. We hebben samen naar zijn woningcorporatie en de WMO helpdesk gebeld. Inmiddels is zijn keuken vernieuwd en is toegezegd dat het bad verwijderd wordt en vervangen door een douchestoel.”

Cynthia raadt het vrijwilligerswerk als wooncoach aan, maar je hart moet er wel liggen. “Ik zou het mensen aanraden, omdat het heel divers is en je kan echt iets betekenen voor iemand.”

Ben jij geïnteresseerd in het vrijwilligerswerk als wooncoach of wilt u een gratis advies van de wooncoach aanvragen? Kijk dan op de pagina over wooncoaches.

Wooncoach voor senioren

Artikel delen:

!WOON