Blokbenadering voor opsporen van loden leidingen

Foto bij artikel over loden leidingen

09 september 2021

Loden leidingen in Amsterdam zijn nog steeds een groot probleem in vooroorlogse woningen. Door  publiciteit van gemeente en !WOON weten al veel bewoners ons te vinden. Toch slagen veel bewoners er nog niet in om te  beoordelen of zij wel of geen lood in hun waterleiding hebben.  Daarom werkt !WOON nu met een blokbenadering om huurders en eigenaar-bewoners te helpen om lood op te sporen.

In bijgaand video-interview vertellen Oscar Vrij van !WOON en Eddy Meeuwissen van Gemeente Amsterdam over de aanpak van loden leidingen.

Schade door lood in leidingwater

Loden leidingen leiden tot een te hoog gehalte aan lood in drinkwater. Teveel lood kan schade aan de hersenen veroorzaken, wat voor kinderen onder andere een lager IQ als gevolg kan hebben. Ook bestaat voor kinderen tot en met 7 jaar risico op verstoring van de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel. “Daarom is het van belang dat loden leidingen zo snel mogelijk weg gaan”, aldus Oscar Vrij. Met name jonge kinderen en vrouwen die zwanger zijn, zijn kwetsbaar. Maar ook bij andere situaties kan gezondheidsschade optreden.

Helaas gaat het opsporen van loden leidingen minder snel dan we zouden willen als Gemeente Amsterdam. Wel zullen de woningcorporaties dit jaar nog alle loden leidingen gesaneerd hebben (behalve in de tuindorpen in Noord), aldus Eddy Meeuwissen.

“Bij alle eigenaar-bewoners waar we lood aantreffen, zeggen we ‘Meld dit aan de VvE’ en kom snel tot een vervangingsplan. Alle huurders adviseren wij ‘Trek aan de bel bij de verhuurder’. Doet die niets, dan kunnen we juridische stappen ondernemen. Ook de gemeente wil woningeigenaren die er niets aan doen aanspreken”, zegt Oscar.

Bekijk de video hier op Youtube. Met dank aan Moesha Codfried die deze reportage maakte voor haar studie aan de Hogeschool Utrecht.

Wil je onderzoeken of er loden leidingen in jouw woning of pand zitten, bekijk dan ook deze video. Heb je hulp nodig van !WOON, neem dan contact op met het team in jouw buurt.

 

Artikel delen:

!WOON