UPLIFT jongeren sparren over hun ideale wooncomplex

21 oktober 2021

Op 11 oktober kwamen 15 jongeren samen op het hoofdkantoor van architectenbureau Inbo in Nieuw-West. Het doel? Sparren over hun ideale jongeren wooncomplex in Amsterdam. In september startte de tweede sprint van project UPLIFT. Het jongerenpanel, onder begeleiding van onder andere Inbo en !WOON, ontwikkelt in deze fase van het project een woonconcept voor jongeren, met in het bijzonder aandacht voor kwetsbare jongeren. Heb je ideeën voor dit soort projecten of wil je meedenken, laat dan vooral van je horen.

Inspiratie opdoen

Twee weken voorafgaand aan deze bijeenkomst bezocht de groep de wooncomplexen Startblok Riekerhaven en Lieven, in de wijk Westlandgracht. Beide complexen bestaan uit verschillende soorten woningen, waarvan het merendeel voor jongeren. Toch zijn het twee totaal verschillende woonconcepten.

Dit vorige bezoek bood de UPLIFT groep een inkijk in de voor- en nadelen van deze concepten. Vervolgens brainstormden en discussieerden de jongeren bij de inventariesatiesessie op het kantoor van Inbo volop over vragen als Hoeveel ruimte heb je als jongere nodig? en Wat voor band wil je met je buren en de rest van de buurt?

Gentrificatie

Twee van de vraagstukken die de deelnemers aankaartten en waar zij zich mee bezig willen houden zijn gentrificatie en tijdelijkheid. Gentrificatie is een fenomeen waarbij nieuwe mensen met gemiddeld een hoger inkomen een buurt intrekken en op den duur de oude bewoners als het ware de buurt ‘uitjagen’ – of anderzijds, vaak onbedoeld, de cultuur in de buurt negatief beïnvloeden voor de oorspronkelijke bewoners. Zoals door het opdrijven van de huurprijzen of het doen verdwijnen van lokale zaakjes en initiatieven.

Tijdelijkheid

De jongeren zien tijdelijkheid ook als een probleem dat zich op meer manieren kenbaar maakt in de stad. Zo zijn veel nieuwe huurcontracten tegenwoordig maar voor een beperkt aantal jaar. Dat biedt volgens jongeren te weinig zekerheid. Ook vinden de jongeren de voorwaarden vaak te tijdelijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor eisen voor nieuwe gebouwen, zoals dat een bepaald deel van de woningen sociale huur wordt of aan jongeren uit de buurt gegeven moet worden.

“Als de eerste reeks bewoners eruit trekt, moeten die voorwaarden niet ook ineens mee verdwijnen”, zegt een deelnemer.

Hoe ze deze vraagstukken gaan meenemen in het uiteindelijke woonconcept zullen ze de komende weken uitbroeden.

Meedoen met UPLIFT?

Wil jij als jongere ook je steentje bijdragen aan project UPLIFT? Of wil je op een andere manier graag meedenken over wonen in Amsterdam of je mening, zorgen of ideeën met ons delen? Stuur dan een mail naar h.smit@wooninfo.nl

Artikel delen:

!WOON