Help jij ook een Amsterdammer Onder de Pannen?

18 november 2021

Soms komen mensen door verlies van hun baan of door scheiding op straat terecht. De Regenboog Groep is een project gestart om deze mensen snel tijdelijk onderdak te bieden. Dat voorkomt dat zij verder afglijden en afhankelijk raken van hulpverlening. Het project zoekt plekken bij bewoners die tijdelijk een kamer beschikbaar hebben en bereid zijn een stadgenoot hulp te bieden. Degene die onder dak gebracht wordt, betaalt hiervoor huur en een onkostenvergoeding. Het huisvestingsproject Onder de Pannen is speciaal voor mensen die dakloos zijn geraakt, die niet verslaafd zijn en geen psychiatrische aandoening hebben. Zij hebben geen goed sociaal netwerk dat hen opvangt en er is nauwelijks opvang voor deze groeiende groep. Dus elke hulp is welkom!

Hoe werkt het?

Je hebt een kamer die je niet gebruikt. Je vindt het fijn als iemand die benut en je kunt wel een financieel extraatje gebruiken. Dan is Onder de Pannen iets voor jou. Je ongebruikte kamer is namelijk een uitkomst voor iemand die even zonder thuis zit.

Wie komt er in huis?

Je beslist samen met De Regenboog Groep wie er in jouw kamer komt wonen. Vooraf maak je je wensen bekend. De Regenboog screent alle belangstellenden. Als er een geschikte kandidaat is, start de kennismakingsprocedure. Pas als jij het ziet zitten met de huurder (en andersom) start de verhuur.

Mag dat wel?

Ja, De Regenboog heeft afspraken gemaakt met de gemeente, woningcorporaties en uitkeringsinstanties. Ze werken allemaal mee met Onder De Pannen. Het kan ook bij een particuliere verhuurder als die instemt. Jij en de huurder tekenen een officieel contract dat maximaal één jaar duurt. De Regenboog Groep biedt hulp bij het schriftelijk aanvragen van die toestemming bij de verhuurder en het voorkomen van problemen.

Loop ik financieel risico?

Nee, je gaat er financieel altijd op vooruit. Jouw eventuele uitkering en/of toeslagen worden niet gekort. De hoogte van het bedrag dat je aan de onderhuur overhoudt verschilt per situatie. De hoogte berekent de medewerker van Onder de Pannen voordat je het contract tekent.

Heb je een huurachterstand bij de woningcorporatie?

Onder de Pannen heeft de mogelijkheid om via het fonds ‘Kleine schuld, Grote winst’ een kleine huurachterstand tot een bepaald bedrag in één keer te betalen aan de woningcorporatie. Dat bedrag wordt dan afgelost door de bijdrage van de onderhuurder.

Meer weten?

Wil je meer weten over Onder de Pannen, of wil je je aanmelden? Kijk dan op www.onderdepannen.nl. Hier vind je meer informatie en aanmeldformulieren.

Artikel delen:

!WOON