Klimaatcrisis? Energielek enkelglas dichten!

02 november 2021

In Glasgow spreken de wereldleiders over het klimaat en de gasprijs staat historisch hoog. Ondertussen kampt Amsterdam met een enorm energielek. Als straks de winter intreedt komen veel huishoudens in slecht geïsoleerde woningen in de problemen. Grote kans dat de afrekening van gas en elektra op een nare verrassing uitdraait. Nog bijna 100.000 woningen in Amsterdam hebben geen dubbelglas. Kunnen we daar niet versneld iets aan doen? Wat zou daar voor nodig zijn?

Technisch gezien is het niet ingewikkeld. Enkelglas vervangen door dubbelglas kan meestal in de bestaande kozijnen en is in een dag uitgevoerd. Het vraagt geen hoge investering. Soms moeten de kozijnen vervangen worden, maar dat is ook geen ramp omdat ze al lang zijn afgeschreven. De meeste verhuurders beseffen dat het energielek door enkelglas niet van deze tijd is. Dus waar wachten ze op?

Enkelglas in Amsterdam (vraag 2.18 in het onderzoek Wonen in Amsterdam 2019, herleid naar het aantal woningen)

alle woningenkoopcorporatie huurparticuliere huur
wel dubbelglas77,9%34175887,6%11881881,8%14528362,0%77656
geen dubbelglas22,1%9688212,4%1685418,2%3242338,0%47603

Zoals in deze tabel te zien is, zijn er nog bijna 100.000 woningen in Amsterdam met enkelglas. Bovendien zijn er nog vele andere met verouderd dubbelglas, dat ook al is afgeschreven en veel minder goed isoleert dan het huidige isolatieglas.

Stappen om aan dubbelglas te komen

Wie eigenaar van een etage is zal het met de Vereniging van Eigenaren moeten regelen. Wie huurder is kan een voorstel doen aan de verhuurder en dat moet deze honoreren. We hebben daar al vele procedures over gevoerd en gewonnen. !WOON helpt met aanvragen van een offerte, berekenen van de redelijke huurverhoging en het opstellen van een voorstel aan de eigenaar. Veel huurders zien dat dubbelglas veel meer comfort biedt en dat je de huurverhoging meestal terugverdient door lagere stookkosten. Kijk hier voor meer informatie hoe dat werkt.

De snelle oplossing: maak van enkelglas een gebrek

De stappen hierboven kosten tijd en het initiatief moet van de bewoners komen. De VvEs en eigenaren voelen zich niet altijd geroepen om versneld zelf actie te ondernemen. Dat verandert als enkelglas een gebrek zou zijn. Een gebrek aan een woning betekent dat de eigenaar er iets aan moet doen. De huurder kan hem zo nodig aansporen via de Huurcommissie. Dan volgt een huurverlaging tot de verhuurder het probleem heeft opgelost.

Het gebrek enkelglas is makkelijk en snel te verhelpen. Voor een verhuurder is dat is veel goedkoper dan de huurkorting accepteren. Verhuurders zullen het zodra de maatregel er echt komt snel regelen. Geef ze een jaar de tijd en zie wat een enorme vlucht het plaatsen van isolatieglas neemt. Het is immers maar een kleine en snel te realiseren ingreep. Zeker voor een verhuurder die dat op grote schaal oppakt en in één keer regelt. Dan zijn we binnen een paar jaar een enorme stap vooruit met verduurzamen van de woningvoorraad.

Enkel glas? Doe er wat aan!

Artikel delen:

!WOON