Verplichte rookmelder om brandschade te beperken

03 december 2021

Jaarlijks krijgen duizenden huishoudens met een woningbrand te maken. De slachtoffers dragen vaak nog jarenlang de gevolgen van die traumatische gebeurtenis. Zij verliezen spullen met emotionele waarde en komen soms letterlijk op straat te staan. Daarbij raken honderden mensen gewond en overlijden tientallen mensen bij brand in hun woning. De belangrijkste doodsoorzaak is de giftige rook die zich zo snel verspreidt dat je binnen drie minuten het bewustzijn verliest. Een rookmelder vergroot de kans dat je veilig je huis kunt verlaten en de brand onder controle komt. Daarom is per 1 juli 2022 een rookmelder in zowel huur- als koopwoningen verplicht.

Iedere (kamer)woning een rookmelder

Rookmelders zijn sinds 2003 verplicht bij nieuwbouw woningen. Per 1 juli 2022 geldt deze verplichting op advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en de bouwende partijen ook voor bestaande bouw. Als niet aan die eis voldaan wordt, dan kan er een boete worden opgelegd of kunnen er problemen ontstaan met de verzekering.

De verplichte aanwezigheid van voldoende rookmelders is sinds kort in het Bouwbesluit 2012 opgenomen. Dit houdt in dat op iedere etage minstens één rookmelder moet hangen. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is een rookmelder in iedere kamer verplicht.

U bent huurder

Ook huurwoningen moeten per 1 juli 2022 zijn voorzien van een rookmelder. Huurders kunnen hun verhuurder aanspreken op deze verplichting. Trek vooral tijdig aan de spreekwoordelijk bel. Komt u er samen met uw verhuurder niet uit? Neem dan contact op met !WOON.

U bent eigenaar-bewoner

Bent u woningeigenaar, dan moet u er zelf voor zorgen dat uw woning is uitgerust met de nodige rookmelders. Vraag het bestuur van uw VvE om het onderwerp op de agenda van de eerst volgende vergadering te plaatsen. Zo zijn alle eigenaren geïnformeerd én is het pand direct een stukje veiliger.

Meer informatie

Kijk op de website van de brandweer voor meer informatie over de rookmelder. Bijvoorbeeld waar u de melder het beste kunt ophangen, welke soorten rookmelders er zijn en hoe u uw melders kunt testen.

Artikel delen:

!WOON