Enorme huurverlaging voor huurders Archimedesweg

08 februari 2022

Drie kamerbewoners van een woning aan de Archimedesweg in Watergraafsmeer vroegen !WOON hulp bij een puntentelling. Zij hadden een tijdelijke huurovereenkomst en allemaal een eigen contract voor hun kamer. Zij betaalden verschillende huurprijzen, maar allemaal zo rond de €800 per maand. Daarbij waren de kale huur en de servicekosten niet uitgesplitst. De eigenaar is een bekende Amsterdamse predikant die regelmatig zonder aankondiging de woning binnenkomt. Eén kamer is via Airbnb verhuurd.

Uit de puntentelling bleek dat de studenten veel meer dan de maximale huurprijs betalen. Eerst splitste de huurcommissie de all-in huur in een kale huur en servicekosten. Daarmee kwam de kale huur uit op een bedrag van €440 per kamer. Maar de woning heeft ook een bijzondere situatie: de keuken is in de badkamer gebouwd. Deze keuken heeft geen ventilatiekanaal en dat is een ernstig gebrek. Dat levert verdere huurverlaging op.

Huurprijs van €800 naar €200

De rapporteur van de Huurcommissie kwam bij bezoek aan de woning tot de conclusie dat de keuken een ernstig gebrek kent. Deze is gebouwd in de badkamer en heeft geen aparte mogelijkheid tot ventilatie. Vanwege dit nulpunt is de huur tijdelijk vastgesteld op 20% van de kale huurprijs. Pas als een ventilatiekanaal is aangelegd kan de huur naar maximaal toegestaan op grond van de punten.

In verzet tegen voorzittersuitspraak

De verhuurder is in verzet gegaan tegen de voorzittersuitspraak. Zijn belangrijkste argument: dit is niet ‘de keuken’, maar slechts een extra kookgelegenheid. Beneden is nog een keuken die de huurders zouden kunnen gebruiken. Die hoort wat hem betreft ook in de puntentelling. Alleen is deze keuken afgesloten en kunnen de huurders er niet in. De Huurcommissie heeft het verzet van de verhuurder daarom ongegrond verklaard en de uitspraak staat. Mocht de verhuurder deze willen voorleggen aan de kantonrechter, dan komt als tegeneis gelijk ook de terugvordering van de veel te hoge servicekosten aan bod.

Ook hulp nodig?

Vermoed je dat je teveel huur betaalt? Wil je ook een puntentelling laten doen? Of heb je vragen over je huurcontract of bijkomende kosten? Neem contact op met het team van !WOON in je buurt.

Artikel delen:

!WOON