Neem de prijsstijging van bouwkosten mee in het MJOP

30 maart 2022

Bouwkosten stijgen explosief en de verwachting is dat prijzen nog verder stijgen. Hout, staal, aluminium en isolatiemateriaal zijn (veel) duurder geworden. Houdt uw Vereniging van Eigenaren (VvE) rekening met deze enorme prijsstijging? De VvE spaart jaarlijks voor toekomstig onderhoud. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het verstandig om extra te sparen zodat jullie de prijsstijging ook kunnen betalen.

Veel VvE’s hebben een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). In dit plan staan de onderhoudswerkzaamheden op korte en lange termijn. Zo’n plan brengt minimaal 10 jaar in beeld, maar het is gebruikelijker dat het plan 25 of 30 jaar in beeld brengt.

Meerjaren onderhoudsplan

Veel VvE’s kiezen ervoor om de kosten voor het planmatige onderhoud jaarlijks te indexeren. Gezien de enorme prijsstijging is een reguliere indexatie van een paar procent onvoldoende.  De NOS meldde recent dat prijzen tegenwoordig met 10 tot 15 procent per maand stijgen. Voorkom tekorten en spaar extra!

Financieel gezond

Zorg ervoor dat uw VvE financieel gezond is. Dat betekent dat jullie niet alleen de jaarlijkse kosten betalen,  maar ook kijken naar de toekomst. Onderhoudskosten vormen, ook zonder de explosieve stijging, het overgrote deel van de uitgaven. Het is daarom extra belangrijk om met elkaar te praten over de financiën. Zo blijft het onderhoud op orde en de VvE gezond.

Webinar over de financiën

Op 14 april en 21 september organiseren we een gratis webinar over de financiën van de VvE. We leggen uit welke kosten gemeenschappelijk zijn, welke regels gelden voor de begroting en exploitatierekening. Ook gaan we in op wanbetalers en wat de VvE daar tegen kan doen.

Meld u aan via onze website.

Webinar VvE: Financiën (april 2022)

Artikel delen:

!WOON