Verplichte reservefonds VvE telt mee bij de aangifte inkomstenbelasting

17 maart 2022

Voor 1 mei 2022 moet u, samen met miljoenen Nederlanders, de aangifte van uw inkomstenbelasting over 2021 doen. Voor veel woningeigenaren levert dat, vanwege de hypotheekrenteaftrek, een fijne belastingteruggave op. Telt u ook het vermogen van de Vereniging van Eigenaren (VvE) mee als u de aangifte invult?

De belastingdienst maakt onderscheid tussen drie soorten ‘boxen’. Uw spaargeld valt in box 3. Hieronder valt ook uw aandeel in het spaargeld van de VvE.

Reservefonds

Jaarlijks moet de VvE sparen voor toekomstig onderhoud. Dit spaarpotje wordt het reservefonds genoemd. Alle eigenaren dragen bij. Hoeveel u jaarlijks moet betalen, is afhankelijk van uw breukdeel. Dit is terug te vinden in de splitsingsakte van uw VvE.

De VvE kan, zeker met groot onderhoud in het verschiet, veel spaargeld bezitten. Dit spaargeld is van alle eigenaren samen. Het gekke aan deze constructie is dat u het spaargeld niet mag meenemen als u verhuist én toch telt het spaargeld mee voor uw aangifte.

Overzicht van het spaargeld

Het bestuur van uw VvE kan u vertellen hoeveel spaargeld de VvE bezit. Dit geeft de VvE niet door aan de belastingdienst. Dat moet u zelf doen.

Financiën van de VvE

Wilt u meer weten over de financiën van de VvE? Volg dan ons gratis webinar op 14 april over dit onderwerp. Aanmelden kan via onze website.

Webinar VvE: Financiën (april 2022)

Artikel delen:

!WOON