Meer kansen op woning voor Amsterdamse jongeren

22 september 2022

Een passende, betaalbare woning vinden in de stad is voor iedereen ontzettend moeilijk. Zeker ook wanneer je een jongere woningzoekende bent. Met een korte inschrijfduur op WoningNet, lage kansen op de koopmarkt en bijna alleen toegang tot tijdelijke huurcontracten zodra je wel een woning gevonden hebt, heeft de gemiddelde jongere erg veel last van de wooncrisis. De laatste tijd zijn er enkele regelingen bedacht en ontwikkeld om jongeren iets tegemoet te komen tijdens hun zoektocht op deze oververhitte woningmarkt. Misschien niet gelijk voor iedereen de oplossing, wel kleine stapjes om te helpen en goed om te weten.

Voorrangsregeling voor Amsterdamse jongeren.

Sinds 21 juni kunnen jongeren tussen de 18 en 28 jaar die binding hebben met Amsterdam voorrang aanvragen op Amsterdamse jongerenwoningen. Om voor de voorrangsregeling in aanmerking te komen dient de jongere een zogenaamd: ‘MyQii’ profiel aan te maken. Dit systeem controleert of de jongere recht heeft op voorrang bij jongerenwoningen in Amsterdam én haalt van de jongere het inkomen op. Door gebruik te maken van deze optie hoeft een jongere minder gegevens aan te leveren bij een woningaanbieding én weet de jongere zeker dat hij/zij op de juiste woningen reageert.

Wat betekent ‘binding met Amsterdam’?

Maar binding met Amsterdam; wat betekent dat dan? Voorwaarde voor deze voorrang is dat een jongere in de afgelopen 10 jaar, 6 jaar aaneengesloten in de gemeente heeft gewoond. De voorrang vervalt wanneer iemand 28 jaar wordt of als iemand niet meer aan de voorwaarden voldoet. Dat kan voor lastige situaties zorgen. Bijvoorbeeld: Gaat een jongere samenwonen in Castricum met een partner, maar gaat de relatie uit en wilt de jongere terug verhuizen naar Amsterdam, dan kan de voorrang zijn verlopen. Meer informatie over de voorrangsregeling vind je hier.

Jongerencontracten

Een jongerencontract is maar voor de duur van 5 jaar. Hierdoor komen jongeren die voor het eerst in Amsterdam zijn komen wonen bij het intrekken van een jongerenwoning na 5 jaar niet al meteen in aanmerking voor deze voorrangsregeling. Bij een aflopend jongerencontract kun je als jongere een verlenging vragen bij je verhuurder van maximaal 2 jaar. !WOON kan je adviseren indien je dit wilt gaan doen. De verhuurder is helaas niet verplicht mee te werken aan een verlenging; we zien dan ook dat verhuurders vaak niet aan een verlenging willen meewerken.

Woonruimte verdeelsysteem

Woonruimte verdeelsysteem: ‘Startpunten’. Begin 2023 gaat WoningNet werken met een nieuw soort systeem. Binnen dit systeem worden o.a. naast de al bestaande punten voor wachttijd ook zoekpunten uitgedeeld aan gebruikers die regelmatig zoeken.

Startpunten bij jongerencontract

Recentelijke heeft er een evaluatie plaatsgevonden van het jongerencontract. In dit onderzoek staat centraal dat veel jongeren stress en hinder ondervinden van de druk als het eind van het jongerencontract in zicht komt. Met het nieuwe systeem gaat de gemeente Amsterdam meewerken aan een pilot met ‘startpunten’. Bovenop de ‘zoekpunten’ kan een jongere wiens jongerencontract bijna afloopt en die nog geen vervolgwoning heeft, extra tijdelijke punten aanvragen en daarmee relatief sneller een woning vinden via WoningNet. Daarnaast is een nieuwe categorie ontwikkel waaraan situatiepunten worden toebedeeld. Dit geldt voor de groep: ‘problematisch thuiswonende jongeren’. Het gaat om jongeren die nog thuis wonen in twee soorten omstandigheden: pleegjongeren en jongeren met ambulante ondersteuning.

Voorlichtingen

Jon Buijs en Hanna Smit van !WOON (beide consulent jongerenhuisvesting) organiseren voorlichtingen om jonge (toekomstige) huurders te bereiken en te voorzien van informatie en advies. Denk aan tips & tricks waar je op kunt letten bij het tekenen van je huurcontract, advies over wat je huisbaas wel en niet mag doen en andere praktische en juridische zaken.

We hebben nog ruimte om voor het einde van het jaar voorlichtingen in te roosteren. Belangstelling voor een voorlichting? Voor een groep jongeren of misschien juist voor de bezorgde ouders van een groep jongeren? Neem gerust contact met ons op via: j.buijs@wooninfo.nl of h.smit@wooninfo.nl.

Artikel delen:

!WOON