Uniek vrijwilligersechtpaar helpt woningzoekenden met Woningnet

05 september 2022

Bij !WOON helpen 140 vrijwilligers met beantwoorden van vragen over energie en wonen. Op onze Spreekuren Woning helpen ze mensen met inschrijven en zoeken op Woningnet. Want lang niet iedere inwoner is vaardig met een computer of telefoon. Ook heeft niet iedereen een mailadres en dan kunnen ze hulp goed gebruiken. In dit artikel zetten wij graag een bijzonder echtpaar in de spotlight. Want Nisha en Henk draaien al vier jaar maar liefst twee keer per week vrijwillig een spreekuur woning zoeken in Amsterdam-Noord.

Echt mensen met het hart op de juiste plek. Zij vinden het schrijnend dat mensen die niet weten hoe een computer werkt, toch hun zoekprofiel op Woningnet online moeten in te vullen en het aanbod bijhouden. “Ze weten soms niet eens hoe de computer aan moet”, aldus Nisha. “Wij zien ook dat mensen een telefoontje afwachten voor een nieuwe huurwoning, maar dat telefoontje komt nooit. Of ze verwachten iets via de post. Maar het aanbod zit in hun mail. Wat als zij nooit in de mail kijken eenvoudig omdat ze niet weten hoe het werkt?” Nisha en Henk zoeken dan dingen voor hen uit en vragen dingen op. Ze leren mensen ook hoe ze op de computer kunnen reageren op Woningnet.

Dat Henk en Nisha engelengeduld hebben, is wel duidelijk. “Zo kwam laatst een meneer terug om ons te bedanken met een chocoladereep. Hij zei ‘Jullie hebben tenminste tijd om te luisteren, want veel mensen luisteren niet naar je’. Op de vraag of het echtpaar mensen aan een nieuwe huurwoning kan helpen, is het antwoord helaas negatief. “De markt zit momenteel helemaal vast.”

Toch voelt Nisha zich van betekenis, omdat ze mensen wegwijs kan maken op Woningnet en naar hun verhaal luistert. Soms krijgen ze daarom ook wel andere vragen dan die over woonzaken. “Dan vragen mensen ons om een brief te schrijven bijvoorbeeld. Maar dat doen we niet, want er staan andere mensen te wachten. We helpen echt alleen met zoeken op Woningnet”, zegt Henk. “Wij creëren duidelijkheid voor mensen die in aanmerking willen komen voor een huurwoning. En we leren ze hoe ze kunnen reageren op woningen die hen aangeboden worden”. Voor vragen over huurprijs, onderhoud of servicekosten kunnen mensen terecht op onze andere spreekuren.

“Zo gaat woningaanbod niet meer aan hun neus voorbij”, aldus Henk, vrijwilliger Spreekuur Woning zoeken bij !WOON.

Heeft u ook hulp nodig bij het zoeken op Woningnet? Kom naar het Spreekuur Woning zoeken in uw buurt. Check de tijden op onze contactpagina.

Artikel delen:

!WOON