Video: Wil je dubbelglas in je huurwoning?

01 november 2022

!WOON kreeg een aantal jaren geleden steeds meer signalen van huurders over een hoge energierekening. Gelukkig kunnen we helpen om daar iets aan te doen. We zijn op basis van het wettelijke initiatiefrecht op energiebesparing huurders gaan ondersteunen. Zo hebben we in de afgelopen twee jaar in Amsterdam bereikt dat 400 woningen voorzien zijn van isolerend dubbelglas. Op dit moment staan we huurders van nog eens 1500 woningen bij in de verduurzaming. Veel meer is op komst en dat is hard nodig, want Amsterdam alleen heeft nog 100.000 woningen met enkelglas.

Bewoner: “Mijn eerste indruk is dat het echt prettig is om dubbelglas te hebben. Ik heb minder wind, steeds minder tocht in huis. Oh ja, wat ik vooral en dat was een zeer aangename verrassing, was dat ik veel minder geluidsoverlast heb van buiten.”

 

Wettelijk initiatiefrecht voor huurders op energiebesparing

We baseren onze dienstverlening op het wettelijke initiatiefrecht op energiebesparing dat huurders hebben. De wet zegt namelijk dat een verhuurder verplicht is om mee te werken aan een redelijk voorstel. Daar is sprake van als huurders bereid zijn een redelijke huurverhoging te accepteren in ruil voor een betere woning of een energiezuinige verwarmingsinstallatie. Huurders krijgen lagere stookkosten en meer comfort. Dit wetsartikel kunnen we specifiek gebruiken voor hoog rendement HR++ dubbelglas, spouwmuur, isolatie binnen gevel, isolatie, vloerisolatie, dak, isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie.

Makkelijker gezegd dan gedaan, daarom helpen wij huurders

Recht hebben is alleen nog geen recht krijgen. Wij helpen  huurders bij de stappen die ze moeten zetten. Het gaat dan om de berekening, opstellen van het voorstel aan de eigenaar, het opvragen van offertes, het gesprek met de eigenaar en zo nodig een procedure. Huurders in Amsterdam kunnen we daarmee helpen omdat de gemeente ons betaalt om dit werk te doen. Daarbij zijn we onafhankelijk en handelen in het belang van en in overleg met de huurders. Bewoners in andere gemeentes kunnen we van informatie voorzien, maar nog niet de feitelijke ondersteuning bieden. Dat kan anders worden als ook die gemeentes daar een budget voor beschikbaar stellen.

Huurders zijn blij met onze hulp in  het juridische traject. “Dat had ik alleen nooit gedaan”.

Ook je huurwoning isoleren?

Wil jij ook je huurwoning isoleren? Kijk hier voor informatie en handig, gratis stappenplan.

Artikel delen:

!WOON