Warmte weer duurder, hoe blijft de energietransitie op gang?

22 januari 2024

Klanten van Vattenfall ontvingen in december bericht over de nieuwe warmtetarieven voor 2024. De inhoud van het bericht was optimistisch, want de warmte is per Gigajoule iets goedkoper. Maar voor het eerst in jaren heeft Vattenfall besloten geen korting op het vastrecht toe te passen. Dit betekent dat iedereen die in Amsterdam is aangesloten op het warmtenet gemiddeld €16,- per maand meer moet betalen. Omdat aardgas intussen juist goedkoper is geworden, vragen bewoners zich af in hoeverre warmte nog wel betaalbaar is en of het eerlijk is dat mensen die op warmte aangesloten zijn nu juist meer moeten betalen. Onder meer op AT5 trokken zij hierover aan de bel.  Ook !WOON vraagt aandacht voor deze problematiek.

Werken aan een toegankelijke energietransitie

Als !WOON vinden we het belangrijk om in Amsterdam te blijven werken aan een betaalbare, haalbare en rechtvaardige energietransitie. Vanuit onze praktijkervaringen stuurde !WOON-team Bewoners en Energietransitie daarom deze week een dringende memo aan betrokken partijen en bewoners. Hierin verwerkten we de belangrijkste geluiden die we de afgelopen tijd in buurten gehoord hebben. Naast deze signaleringen doet !WOON ook aanbevelingen om de beweging op gang te houden in de energietransitie. We hopen vooral dat woningcorporaties, gemeente, huurdersorganisaties, buurtbewoners en warmteleveranciers met elkaar in gesprek en actie blijven. !WOON is beschikbaar om hier een bijdrage aan te leveren.

Lees het volledige memo hier (download, pdf).

Meer info en contact

Team Bewoners en Energietransitie (BEET) van !WOON ondersteunt bewoners in buurten waar de energietransitie speelt. Team BEET is vooral actief in Amsterdam Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Heb je vragen kijk op www.wooninfo.nl/aardgasvrij of neem contact op via aardgasvrij@wooninfo.nl

Artikel delen:

!WOON