Een WMO voorziening binnen een VvE

26 februari 2024

Zelfstandig langer thuis wonen is voor veel mensen een wens, maar ook een noodzaak. Niet ieder wooncomplex is daar op ingericht. Soms zijn aanpassingen nodig zodat senioren niet hoeven te verhuizen. Dat kunnen aanpassingen in de eigen woning zijn, zoals beugels bij het toilet, een alarm met valdetectie of een rolstoelvriendelijke keuken. Soms zijn echter ook aanpassingen nodig aan het gebouw, zoals een traplift of een automatische deuropener. Hoe werkt dat als je in een Vereniging van Eigenaren (VvE) woont?

De ‘wet maatschappelijke ondersteuning’ (WMO) geeft antwoord op deze vraag. In deze wet staat dat de gemeente haar inwoners ondersteunt om zelfstandig te blijven wonen en om mee te doen in de samenleving. Dit kan zijn door het plaatsen van een traplift of elektrische deuropener, maar denk ook aan de toewijzing van een scootmobiel bij mobiliteitsproblemen of aanvullend openbaar vervoer (AOV).

Aanpassing van het gebouw

Voor sommige voorzieningen is het nodig om wijzigen aan te brengen in het woongebouw. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een traplift. De VvE komt dan ook om de hoek kijken, omdat het trappenhuis van alle eigenaren is. De aanvraag van een individu heeft gevolgen voor het eigendom van alle eigenaren. Hoe werkt dat?

De gemeenschappelijke delen zijn eigendom van alle eigenaren. Normaliter heb je altijd toestemming nodig van de VvE om iets aan deze delen te wijzigen. Bij een WMO-voorziening ligt dit anders. Wijst de gemeente een WMO-voorziening toe? Dan informeert de gemeente de eigenaar van het gebouw, in de praktijk vaak het bestuur van de VvE. De VvE wordt niet om toestemming gevraagd, maar ontvangt het bericht ter kennisgeving. Weigeren is in beginsel niet mogelijk.

WMO helpdesk

Heb jij een aanpassing nodig van je woning of het gebouw om langer zelfstandig thuis te wonen? De WMO helpdesk informeert je over de mogelijkheden van zorg en ondersteuning in jouw buurt. Ook kan je een WMO-voorziening bij hen aanvragen. Bel het gratis telefoonnummer 0800 0643 of bezoek de website voor meer informatie.

Bereid je voor

Voor veel grote wooncomplexen is een WMO-voorziening bekend terrein. Om een wildgroei aan voorzieningen te voorkomen, kan de VvE zich voorbereiden op (toekomstige) verzoeken en aanpassingen van het gebouw. Is er bijvoorbeeld een centrale plek waar alle scootmobielen veilig opgeladen kunnen worden? Hebben alle centrale deuren al een automatische deuropener? Zijn de galerijdeuren breed genoeg voor een rolstoel? etc.

Wooncoach

Amsterdammers kunnen gratis bezoek krijgen van een Wooncoach*. Samen gaan jullie in gesprek over jouw wensen en mogelijkheden voor een toekomstbestendige woonsituatie. Is een enkele aanpassing aan je woning voldoende of is het beter op den duur te verhuizen? Als je beschikt over de juiste informatie en advies, heb je een helder beeld wat wel en niet kan. Zo kan je op tijd stappen zetten ter voorbereiding naar een prettig toekomstige woonsituatie.

Heb je interesse in een bezoek van een Wooncoach of wil je meer informatie? Vraag dan een bezoek aan bij !WOON via 020 5230 130 of mail ons.

*Wooncoaches van !WOON zijn deskundige vrijwilligers die eenmalig op bezoek komen om informatie en advies te geven over thema ‘Langer zelfstandig thuis’.

 

Wooncoach voor senioren

 

 

 

Artikel delen:

!WOON