Hoe regelt u een traplift in een huurcomplex?

06 februari 2024

Else de Wit en Barbara Wessel zijn buren in hetzelfde huurcomplex in de Pijp. Zij wonen er al jaren met veel plezier. Als hun 85-jarige buurman in 2019 de trappen naar zijn woning op 4-hoog niet meer op kan en noodgedwongen moet verhuizen, ontstaat het plan om de woningen toekomstbestendig met een traplift te maken. Inmiddels is de traplift in gebruik genomen, al duurde het traject lang en was hulp van !WOON nodig om met de juiste personen en instanties in te schakelen. 

Stappenplan voor traplift in huurcomplex

Vol frisse moed maken zij in 2019 een start, polsen hun idee bij andere buren en schrijven onder meer de gemeente. Reacties blijven uit. Wanneer zij in 2020 !WOON erbij betrekken, komt er meer schot in de zaak. Zo krijgen zij de juiste contacten bij de gemeente en hun woningcorporatie De Alliantie. De actieve bewoonsters ontdekken dat er een gemeentelijke subsidieregeling bestaat voor 50% van de aanschafkosten in het kader van ‘Langer zelfstandig thuis wonen‘. In 2021 winnen zij informatie in bij traplift pionieren op de Realengracht, onderzoeken bouwvoorschriften, brandweereisen en dergelijke. Eind november 2021 checkt !WOON de statuten van inmiddels Vereniging Traplift Jan Steen. Uiteindelijk krijgt de vereniging groen licht voor de traplift met goedkeuring van de woningcorporatie en subsidie van de gemeente. Eind 2023 nemen zij trots en dankbaar de traplift in gebruik.

Bekijk de video waarin de bewoonsters vertellen wat ervoor nodig was om de traplift te realiseren:

Lang proces met mooi resultaat

Dat er zoveel bij zou komen kijken, hadden deze bewoners niet verwacht. Ook niet dat het zo lang zou duren. Maar het was het wachten meer dan waard.

Else: “Ik ben heel erg blij met de lift, niet omdat ik het al nodig heb, maar omdat mijn zusje die gehandicapt is, voor het eerst in 30 jaar weer bij mij op bezoek kon komen.”

Download het handige traplift stappenplan

De twee bewoonsters hebben de diverse stappen in het traject overzichtelijk op papier gezet voor mensen die ook een traplift in hun huurcomplex willen realiseren. U kunt het hier downloaden.

Vraag advies

Woont u in Amsterdam en wilt u met uw buren ook informatie en advies voor een traplift? Bel 020 5230 130 of mail ons voor een afspraak.

 

 

Artikel delen:

!WOON