Monument Spreeuwenpark mag verduurzamen!

15 februari 2024

De bewoners van wooncomplex Spreeuwenpark in Noord hebben een bijzondere mijlpaal behaald. De welstandscommissie heeft namelijk de plaatsing van zonnepanelen goedgekeurd op het monumentale pand. Omdat het een gemeentelijk monument betreft met beschermd stadsgezicht, worden er doorgaans strenge eisen gesteld of is het soms zelfs niet mogelijk om aanpassingen aan de buitenkant te mogen doen. Een mooi voorbeeld dat er steeds meer flexibiliteit is vanuit de welstandeisen voor verduurzaming!

Versoepeling welstandseisen

Vroeger waren dergelijke aanpassingen vaak onmogelijk aan monumentale panden, maar de noodzaak tot verduurzamen en energie besparen illustreren de toenemende flexibiliteit in de welstandseisen met betrekking tot duurzaamheid. Wel zijn er specifieke voorwaarden voor de plaatsing van de zonnepanelen aan het pand gesteld:

  • De zonnepanelen moeten rood zijn, passend bij de kleur van de dakpannen.
  • Ze moeten in één lijn liggen en een rustig beeld geven.
  • Bewoners moeten zelf een omgevingsvergunning aanvragen.
  • De installatie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf

Duurzaam besluit voor alle bewoners

Spreeuwenpark is een gemengde VvE, waar zowel eigenaren als huurders wonen. Bij de Algemene Ledenvergadering (ALV) is het besluit goedgekeurd om het dak beschikbaar te stellen aan de individuele bewoners om 4 tot 6 zonnepanelen per woning te plaatsen. Zodat ook huurders dit verzoek kunnen indienen via de woningcorporatie met behulp van een Zelf Aangebrachte Voorziening aanvraag (ZAV).

Inmiddels heeft de ALV samen met Stadgenoot, als verhuurder/grooteigenaar, unaniem besloten om de woningen definitief te verduurzamen. Dit houdt in dat het enkel glas wordt vervangen door HR++ glas in de bestaande kozijnen, inclusief een sluitende kierdichting om kou en tocht uit te sluiten! Als onderdeel van het plan is ook zorgvuldig nagedacht over de waarborging van voldoende gecontroleerde verse luchttoevoer door de plaatsing van grotere ventilatieroosters.

Spreeuwenpark dient als een mooi voorbeeld dat verduurzaming en monumenten harmonieus kunnen samengaan.

Artikel delen:

!WOON