Broedplaats wil doorstarten als wooncoöperatie 

06 maart 2024

In Amsterdam West, aan het Surinameplein, bevindt zich een unieke plek – Culturele Vrijplaats SUP. Deze locatie dient als een betaalbare woon- en werkruimte voor een diverse groep culturele- en gemeenschapswerkers, die er samenkomen voor ontmoeting, verbinding, creativiteit en experiment. Helaas staat het voortbestaan van SUP onder druk, zoals bij veel andere Amsterdamse broedplaatsen. Een groep vastberaden huurders heeft zich verenigd onder de noemer: ‘Savesup’. De groep besloot actie te ondernemen om deze culturele broedplaats permanent te behouden voor de stad. Met het oog op het onderzoeken van de haalbaarheid van hun missie om het pand in bezit te krijgen om een wooncoöperatie te starten, hebben zij een crowdfunding campagne gelanceerd. De initiatiefgroep krijgt hierbij ondersteuning van !WOON, die hen adviseert over het financieren en vormgeven van de wooncoöperatie. 

Meer dan behoud van Amsterdamse broedplaatsen

De initiatiefgroep benadrukt het groeiende tekort aan betaalbare woon- en werkruimte in Amsterdam, waarbij het verdwijnen van sociale huurwoningen en buurthuizen een bedreiging vormt voor het sociale en culturele weefsel van Amsterdam West. De missie van ‘Savesup’ is niet alleen het behoud van de broedplaats, maar ook het waarborgen van toegankelijke sociale huisvesting voor kwetsbare groepen en het bevorderen van gemeenschapsbetrokkenheid op de lange termijn.

De groep heeft grootse plannen voor het gebouw, waaronder de aankoop en renovatie om het energiepositief te maken, waarbij het meer energie opwekt dan verbruikt. Het collectief eigendom van het gebouw door de wooncoöperatie zal ervoor zorgen dat er nog tientallen jaren betaalbare woningen en ateliers beschikbaar zijn aan het Surinameplein.

Haalbaarheidsonderzoek

Het haalbaarheidsonderzoek richt zich specifiek op het verwerven van het gebouw en het omvormen tot een duurzaam complex. Deze aanpak, waarbij een kantoorgebouw wordt omgebouwd tot een woon-werkgebouw, wordt geprezen als een uiterst duurzame methode om woningen toe te voegen aan het bestaande aanbod. Doordat er geen sloop-nieuwbouw plaatsvindt, wordt de uitstoot van CO2 geminimaliseerd, en kan het bestaande gebouw nog vele jaren mee.

Wil je het onderzoek ondersteunen? Klik dan hier. 

Handboek wooncoöperaties Amsterdam

Artikel delen:

!WOON