Huurverhoging 2024, wat mag wel en wat niet?

22 april 2024

In april ontvangen bijna alle huurders een voorstel voor huurverhoging. Die is fors dit jaar. De standaard verhoging in de sociale sector is maximaal 5,8%, maar wie wat meer verdient kan nog veel meer verhoging krijgen. Het gaat dan om vaste bedragen van €50 of zelfs € 100 per maand extra.  De verhoging voor geliberaliseerde contracten is maximaal 5,5%. Huurverhoging is niet altijd volgens de regels, soms kan je er iets tegen doen. We zetten de informatie voor u op een rij.  Voor vragen kunnen inwoners van Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen en Haarlem terecht bij !WOON voor deskundig en gratis advies en hulp.

Bezwaar kan veel opleveren

De verhoging is een voorstel. Een huurder hoeft dat niet altijd te accepteren. Soms is het kansrijk om bezwaar te maken. Bijvoorbeeld als het percentage of bedrag te hoog is. Onderhoudsklachten kunnen ook een rol spelen als ze voor 1 juli bij de verhuurder gemeld zijn.

Controleer het voorstel tot huurverhoging goed, want het gaat om een bedrag dat maandelijks terug komt, zolang de huurder in de woning woont. Een succesvol bezwaar kan dus heel veel opleveren. Let ook op de afrekening servicekosten: de verhuurder moet de werkelijke kosten in rekening brengen.

Op de link onderaan deze pagina leggen we de regels uit.

Daling inkomen na eerdere extra huurverhoging?

Is het inkomen gedaald terwijl u in vorige jaren een extra verhoging kreeg? Dan kan je deze terugdraaien als het inkomen tot onder de grens voor de extra verhogingen is gedaald. De regeling geldt voor de afgelopen drie jaar. In 2021 kregen veel huurders geen verhoging. Maar wie in 2022 en/of 2023 een extra verhoging kreeg vanwege het inkomen en nu veel minder verdient, kan het extra deel van die verhoging mogelijk terug te draaien. Bijvoorbeeld bij verlies van werk of, pensionering. Mogelijk is het verzamelinkomen gedaald omdat  een meerderjarig kind uit huis is gegaan. Kom je mogelijk in aanmerking? Check het, want het kan veel schelen. Neem contact op.

Vragen? Neem contact op met !WOON

Neem dan contact met ons op als je in Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen of Haarlem woont.

Webinar huurverhoging

Op donderdag 16 mei organiseert !WOON een gratis webinar over de huurverhoging. Doe je mee? Meld je aan via onze website.

Huurverhoging in 2024, hoe zit dat?

Huurverhoging – regels en bezwaar

Artikel delen:

!WOON