Mbo-studenten krijgen les over huren en wonen

Spinozacampus in Zuidoost

16 april 2024

In samenwerking met het Masterplan Zuidoost, ROC Amsterdam en Wonen&ZO heeft !WOON een lesprogramma ontwikkeld voor mbo-studenten die het Izone programma (oriëntatieprogramma voor het mbo) volgen bij het ROC in Zuidoost. Als onderdeel van het Izone programma heeft !WOON de burgerschapslessen verzorgd.
Het lesprogramma werd gevuld met informatie over wonen, huren en kopen. In 5 lessen werden de studenten aan de hand van concrete voorbeelden voorbereid op hoe de Amsterdamse woningmarkt in elkaar zit en waar ze op moeten letten.


Spinozacampus in Zuidoost

Lesprogramma huren en wonen

Verschillende aspecten over wonen en huren worden in het lesprogramma behandeld. Denk aan thema’s als ‘ken je huurrechten’, ‘hoe herken je scams?’, ‘wat moet je allemaal weten voordat je een woning kan kopen?’ en ‘hoe zoek je effectief naar een woning?’. Zo leerden studenten o.a. welke de red flags zijn bij het herkennen van nep-advertenties voor woningen, hoe je het beste gebruik maakt van WoningNet en waar je nu al rekening mee kan houden als je ooit een huis wilt kopen. De informatie werd gegeven in de vorm van presentaties en werd afgewisseld met kleine en grotere opdrachten.

Praktijkles

Omdat je niet alles vanuit de schoolbanken kunt leren werden de studenten ook op excursie in het stadsdeel zelf meegenomen. Tijdens de excursie kregen de studenten de gelegenheid om een studentencomplex en een studentenwoning van binnen te bekijken. De excursie naar de Spinozacampus, een studentencomplex met verschillende gebouwen op en rondom de Darlingstraat in Amsterdam Zuidoost, gaf de studenten de kans alle onderwerpen die ze de afgelopen lessen hadden geleerd in de praktijk toe te passen.

De excursie werd afgesloten met een reflectiemoment en werd besproken of de studenten zelf ook op een soortgelijke campus zouden willen wonen. De voor- en nadelen werden geïnventariseerd en goed afgewogen. De betaalbaarheid van de woning en het houden van huisdieren werden als positieve punten genoemd. Minpunten waren de grootte van de woning (aan de te kleine kant), het ontbreken van een lift en van faciliteiten in de buurt. Daarnaast vonden ze dat het gebouw wel wat opgefleurd kon worden. Het complex en de gangen zagen er saai en mocht wel meer gezelligheid uitstralen.

Op de vraag wat er toegevoegd zou moeten worden aan de uitbreiding van de campusfaciliteiten werden onder andere een horecagelegenheid, scooterstalling, bowlingbaan en een supermarkt genoemd.

De studenten reageerden positief op het project. En zijn de lessen een toegevoegde waarde op scholen om jongeren beter te informeren over wat huren en wonen inhoudt. Wij zijn daarom van plan het lesprogramma nader uit te werken en aan te passen aan de hand van onze ervaringen.

Meer informatie en contact

Naast het ontwikkelen van langere lesprogramma’s organiseren wij ook eenmalige workshops en voorlichtingen voor jongeren, studenten en docenten.

Ben je ook geïnteresseerd in een voorlichting of lesprogramma van !WOON? Neem dan contact op met Jon Buijs: j.buijs@wooninfo.nl

Artikel delen:

!WOON