Waar gaat de Energietransitie heen?

25 april 2024

De gemeente, corporaties en Vattenfall hebben in april een open brief aan de regering gestuurd om hulp te vragen bij de problemen bij het aardgasvrij proces in Amsterdam. Het resultaat is dat het Rijk meer geld beschikbaar stelt en serieuze aandacht heeft voor de hobbels om buurten werkelijk aardgasvrij te maken. Ook demissionair minister Rob Jetten gaat in gesprek met de drie partijen. !WOON heeft op basis van onze ervaringen en geluiden uit buurten een ongevraagd advies gestuurd aan de partijen.

Wat staat in het advies?

We benadrukken hierin het belang om bewoners actief te betrekken bij de veranderingen in de energievoorziening in hun buurt. Het gaat ons immers allemaal aan. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk dat duidelijker is, waarom gewerkt wordt aan de energietransitie en waarom verandering nodig is. Ook blijven we melden dat het heel belangrijk is om bewoners te betrekken bij het maken van keuzes en zoeken naar oplossingen, omdat het een gezamenlijke opgave is. Het delen van kennis en ook de beperkingen van keuzes, bijvoorbeeld door de maximale hoeveelheid beschikbare elektriciteit voor een buurt, hoort daar ook bij.

Met het oog op de wisselende energieprijzen raden we bewoners nu vooral aan om bewust met energie om te gaan, te blijven ventileren en zo nodig te isoleren.
Lees hier de bewerking van het gegeven advies.

!WOON team Bewoners en Energietransitie ondersteunt bewoners in buurten waar de energietransitie speelt en informeert groepen bewoners over het aardgasvrij proces. Heb je vragen, mail dan naar aardgasvrij@wooninfo.nl

Wil je kosten besparen op je energierekening? Nodig dan een energiecoach van !WOON uit.

Wil je meer informatie over de ondersteuning van bewonerscommissies bij renovaties en verduurzaming? !WOON helpt je verder.

Wil je als eigenaar of lid van een VvE weten wat je nu al kunt doen? Kijk dan op www.verbeterjehuis.nl

Artikel delen:

!WOON