Last onder dwangsom voor huisjesmelker

28 mei 2024

Gemeente Amsterdam heeft een last onder dwangsom van € 200.000 opgelegd tegen ‘huisjesmelker van het jaar’ Marcel van Hooijdonk, op basis van overtredingen van de Wet goed verhuurderschap. !WOON en de gemeente Amsterdam werken nauw samen om ongewenst verhuurgedrag te bestrijden.

Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden, gemeenten moeten nu toezien of verhuurders zich aan de wettelijke vastgestelde regels houden. Zo mag een verhuurder bijvoorbeeld niet discrimineren of intimideren, moet er altijd een schriftelijk huurcontract zijn, mogen er geen servicekosten in rekening worden gebracht voor diensten die niet geleverd worden en mag de borg niet te hoog zijn.

De gemeente heeft vorig jaar een meldpunt geopend waar huurders met klachten over hun verhuurder kunnen aankloppen. Indien de gemeente constateert dat de verhuurder de Wet goed verhuurderschap heeft overtreden kan de gemeente die verhuurder op het matje roepen, een waarschuwing geven of een boete opleggen.

Inspectie pand na meldingen klachten

Enkele maanden geleden ontving de gemeente meerdere klachten van huurders uit een groot complex aan de Duivendrechtsekade. !WOON ondersteunt al jaren huurders in dat complex. De landelijk actieve en zeer beruchte verhuurder Marcel van Hooijdonk verhuurt daar een paar honderd kamers. Naar aanleiding van de klachten heeft de gemeente in maart een inspectie in het pand gehouden en heeft daar met vele huurders gesproken. Zij moesten allemaal € 250 bemiddelingskosten in contanten betalen aan een formeel niet bestaand bedrijf van Van Hooijdonk. Ook betaalden zij een te hoge borg, namelijk meer dan twee maal de kale huurprijs. De Huurcommissie heeft al meermaals uitgesproken dat er meerdere ernstige gebreken in het pand zijn geconstateerd en voldoen de huurcontracten niet aan de vereisten van de wet. Ook betalen de huurders veel te hoge servicekosten.

Boete bij aanhouden overtredingen

Na de inspectie door de gemeente heeft zij de verhuurder een zogenaamde ‘last onder dwangsom’ opgelegd, dat betekent dat de verhuurder een einde moet maken aan de overtredingen. Doet hij dat niet, dan wordt er een flinke boete opgelegd.

!WOON kent al sinds 2001 een Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag en ons meldpunt werkt nauw samen met het gemeentelijke meldpunt. Daar waar de gemeente bestuursrechtelijk verhuurders kan dwingen hun gedrag aan te passen, kan !WOON via civielrechtelijke wijze de huurders ondersteunen, bijvoorbeeld met het begeleiden van huurders bij procedures bij Huurcommissie of Kantongerecht. !WOON en het gemeentelijk meldpunt vullen elkaar zodoende goed aan waarbij efficiency èn natuurlijk het belang van de huurders voorop staan.

Meldpunt ongewenst verhuurgedrag

Artikel delen:

!WOON