Wie is verantwoordelijk voor de illegale uitbouw in een VvE?

24 mei 2024

De gemiddelde woonoppervlakte per persoon in Amsterdam is 40m2. Dit is volgens het CBS een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 53m2. Extra vierkante meters erbij is mooi meegenomen. Voor woningeigenaren met een tuin is de makkelijkste manier hiervoor een uitbouw.

Binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft de eigenaar toestemming nodig voor iedere op-, aan- of onderbouw, dus ook voor een uitbouw. Helaas gebeurt dit niet altijd in de praktijk. In de volksmond noemen wij dit dan een ‘illegale uitbouw’. Het is dan de taak van het bestuur om hier op te handhaven. Helaas gebeurt dit ook niet altijd of wordt de uitbouw gedoogd.

Het gaat een lange tijd goed totdat er problemen ontstaan. Er is bijvoorbeeld onderhoud nodig aan de uitbouw of aan de rest van het gebouw. Er ontstaat discussie over geld. Hoe zit dat eigenlijk?

Simpel, maar oneerlijk antwoord

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel maar voelt vaak niet eerlijk voor de meeste eigenaren; de uitbouw is door natrekking onderdeel geworden van de VvE. De uitbouw is namelijk deel geworden van het grotere geheel, het gebouw. Dit betekent dat alle regels m.b.t. de gemeenschappelijke delen ook gelden voor de uitbouw. Dit kan soms financieel nadelig zijn voor de VvE.

Uitbouw verwijderen

De VvE kan een rechtszaak starten om de uitbouw af te laten breken omdat deze zonder toestemming is gebouwd. De rechter zal echter een belangenafweging maken. Indien een uitbouw er al 20 jaar staat is het belang van de VvE waarschijnlijk niet groot genoeg. Het is voor de VvE uiterst raadzaam om te handhaven bij een uitbouw die wordt gerealiseerd zonder toestemming. Zo worden problemen in de toekomst voorkomen.

Gebruiksovereenkomst

Veel VvE’s kiezen ervoor om de toestemming voor een uitbouw en aanvullende voorwaarden en afspraken in een gebruiksovereenkomst vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de maatvoering, het materiaal, eventuele schade en aansprakelijkheid. Door een kettingbeding op te nemen in de gebruikersovereenkomst zijn ook de volgende eigenaren gebonden aan deze afspraken.

Webinar Verbouwen

Heeft dit artikel je interesse gewekt? Meld je dan aan voor het webinar verbouwen op 11 juli 2024.

Verbouwen met de VvE

Artikel delen:

!WOON