Wet Betaalbare Huur gaat 1 juli in

wet betaalbare huur afbeelding

27 juni 2024

Per 1 juli 2024 geldt de Wet Betaalbare Huur. Met deze wet geldt voor veel meer huurwoningen dan nu een maximale huurprijs. De wet is het eerste jaar vooral van belang voor huurders die een nieuw huurcontract tekenen. Vanaf 1 juli 2025 geldt de wet ook voor huurders die nu al een woning huren, al is dat onder bepaalde voorwaarden. 

Voor veel huurwoningen in Nederland geldt een maximale huurprijs, die volgt uit de puntentelling (woningwaarderingssysteem). Het aantal punten van een woning hangt samen met de kwaliteit van de woning. Voor huurders die een nieuw huurcontract tekenen vanaf 1 juli 2024 geldt die maximale huurprijs voor woningen tot en met 186 punten (maximale huur € 1157,95) direct. Heeft je woning 186 punten of minder en betaal je een te hoge huur, dan heb je recht op huurverlaging. Die kan je afdwingen via de Huurcommissie. De maximale huur is vanaf nu echt wettelijk verplicht: verhuurders die zich niet aan de wet houden en te veel blijven vragen kunnen vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen van de gemeente. Overigens geldt voor huurders van een onzelfstandige woonruimte (kamer) altijd een maximale huur.

Overgangsrecht zittende huurders

Met de nieuwe wet komen er drie categoriën: sociale sector (tot en met 143 punten), middenhuur (tot en met 186 punten) en vrije sector (meer dan 186 punten). Zittende huurders van een woning in de sociale sector (met een ouder huurcontract – van vóór 1 juli 2024) krijgen vanaf 1 juli 2025 ook recht op huurverlaging. Helaas geldt dit overgangsrecht niet voor huurders met een middenhuurwoning.

Puntentellingen gewijzigd

Vanaf 1 juli 2024 geldt ook een gewijzigde puntentellingen voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimten (kamers). Dat betekent dat er voor elke woonruimte een andere puntentelling en maximale huur gaat gelden. Verhuurders krijgen tot 1 januari 2025 de tijd om zittende huurders van de nieuwe puntentelling te voorzien. Die tijd is soms ook nodig omdat verhuurders niet alle kenmerken van woningen die nu nodig zijn in hun systemen hebben zitten.

Controle servicekosten voor iedereen

Een andere belangrijke verbetering die volgt uit de wet is dat alle huurders, dus ook uit de vrije sector, voortaan een beroep kunnen doen op de Huurcommissie om de servicekosten te controleren.

Wat doet !WOON?

!WOON werkt op dit moment hard aan aanpassing van de website en systemen waarmee we ons werk doen. We gaan aan de slag met training van de medewerkers om de nieuwe puntentellingen te maken en maximale huurprijzen vast te stellen. Binnenkort staan ook op onze website de nieuwe puntentellingen online.

De wet is op heel korte termijn ingevoerd en kent de nodige details. Dit kan betekenen dat onze medewerkers nog niet ál uw vragen kunnen beantwoorden. Wij vragen dan uw geduld om zaken voor u uit te zoeken. Bent u na 1 juli 2024 een nieuwe huurder, betaalt u vermoedelijk te veel huur en wilt u ons advies over huurverlaging? Laat dit dan alvast weten zodat u op tijd in actie kunt komen om de betaalde huur ook met terugwerkende kracht verlaagd te krijgen (hiervoor heeft u 6 maanden de tijd).

Wilt u nu al weten waar u aan toe bent? Kijk dan op de website ismijnhuurteduur.nl van de Rijksoverheid.

Artikel delen:

!WOON