Keurmerk en revolverend fonds wooncoöperaties

04 juli 2024

In samenwerking met Cooplink (de landelijke organisatie voor wooncoöperaties) is het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezig met het inrichten van een revolverend fonds voor wooncoöperaties. Ook komt een keurmerk voor wooncoöperaties. Dat staat in een brief die voormalig minister van Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, op 24 juni naar de Tweede Kamer heeft gezonden.

Fonds op landelijk niveau

Amsterdam kent bij het uitgeven van bouwgrond voor wooncoöperaties een stimuleringsfonds voor wooncoöperaties. Op landelijk niveau is er echter nog geen regeling. Daarom is in het najaar bij de Rijksbegroting een amendement aangenomen voor het instellen van een nationaal revolverend fonds voor wooncoöperaties. Bij een revolverend fonds wordt er geld uitgeleend wat bij aflossing door het fonds voor nieuwe leningen gebruikt wordt. Zo kan met hetzelfde bedrag in een bepaalde tijdsperiode meerdere wooncoöperaties geholpen worden. In totaal is er € 40 miljoen beschikbaar voor het opzetten van het fonds.

Wooncoöperaties zijn nog niet overal bekend en initiatieven stuiten nog steeds op knelpunten. Daarom wordt er op dit moment gewerkt aan een keurmerk en standaarden voor de wooncoöperatie. !WOON is betrokken bij het uitwerken van dit keurmerk. Het keurmerk is niet alleen een verdere professionalisering van dit type burgerinitiatief, het zal hopelijk ook eraan bijdragen dat er sneller en meer wooncoöperaties slagen. Volgens De Jonge is er wat betreft het fonds nog wel een aantal zaken uit te werken. Er moet nog een uitvoerder (fondsbeheerder) gekozen worden en de juridische aspecten worden onderzocht. De bedoeling is dat het fonds op 1 januari 2025 van start zal gaan.

Meer weten over wooncoöperaties?

Download dan het handboek wooncoöperaties.

Handboek wooncoöperaties Amsterdam

 

Artikel delen:

!WOON