Lukt het in Amsterdam met de aanpak van schimmel?

25 juni 2025

Veel bewoners hebben last van vocht en schimmel in hun woning. Uit onderzoeken en enquêtes blijkt dat het een regelmatig voorkomende klacht is. De gemeente Amsterdam neemt dit serieus en werkt samen met woningcorporaties en de huurdersorganisaties aan de gezamenlijke vocht- en schimmelaanpak. !WOON is ook betrokken, ondersteunt bewoners met klachten en geeft signalen af. Inmiddels zijn we toe aan de tweede monitor rapportage. Hoe staat het er voor?

In de aanpak is met de corporaties afgesproken dat zij binnen twee weken na een melding een inspectie plannen. Daarna zorgen zij dat de woningen bouwkundig op orde zijn en leveren nazorg. Het lukt steeds sneller om inspecties in te plannen,  blijkt ook uit de cijfers van de corporaties. Toch is schimmelvorming een vaak ongrijpbaar en complex probleem om op te lossen, geeft de monitor aan. Veel verschillende factoren kunnen van invloed zijn. In 62% van de gevallen blijkt een bouwkundige oorzaak of probleem met een installatie van invloed.

De meeste huurders nog lang niet tevreden

De eerste data van de nazorg zijn ook bekend. Huurders geven de schimmelaanpak gemiddeld een 5,1. De aanpak kreeg van 18 procent van de huurders zelf een 1.  Door de lage respons zijn deze gegevens niet representatief, maar ze tonen wel  dat er nog genoeg winst de te behalen is.

!WOON helpt huurders met zoeken naar oplossingen

We ondersteunen jaarlijks circa 900 huurders met vocht- en schimmelproblemen. Dat varieert van een eenmalig advies tot begeleiding in een Huurcommissie procedure. Op basis van deze voorbeelden zijn signalen verzameld over knelpunten en mogelijkheden tot verbetering.

We zien bij alle betrokkenen de bereidheid om schimmelproblemen op te lossen. In de uitvoering blijkt het soms te ontbreken aan duidelijke regie. Dat kan leiden tot verwarring bij huurders. Zo krijgen zij geregeld te maken met meerdere inspecties door verschillende betrokkenen, zonder dat de corporatie de regie voert en terugkoppelt naar de huurder. Dit kan leiden tot vertraging, onduidelijkheid en frustratie. Als er geen oplossing in zicht is resteert soms alleen een procedure bij de Huurcommissie of het starten van een handhavingstraject via de gemeente.

!WOON blijft samen met huurders en partners signalen verzamelen en suggesties doen voor het verbeteren van de aanpak.

Meer informatie?

Zie hier de Tweede Monitor vocht en schimmel en de notitie van !WOON

Tweede monitor vocht en schimmel (definitief april 2025)

Bijdrage !WOON tweede monitor vocht en schimmel

 

Artikel delen:

!WOON