Hoe werkt dat, je appartement isoleren binnen de VvE?

03 juli 2025

Veel eigenaren van een appartement denken na over verduurzamen van hun woning. Vragen als, hoe kan ik mijn woning beter isoleren, kan ik mijn kozijnen vervangen of kan ik overstappen op een ander warmtesysteem? komen bij je op. Als je woning onderdeel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag je in veel gevallen niet zomaar aan de slag. Hoe pak je dat aan binnen de VvE? En vooral; wat is er nodig?

In een VvE ben je samen met je buren eigenaar van het gebouw. Dit wordt in een VvE ook wel de ‘gemeenschappelijke delen en zaken’ genoemd. De eigenaren beslissen samen over onderhoud en vernieuwing én betalen gezamenlijk de rekening. Gemeenschappelijke delen zijn vaak het dak, de kruipruimte, de gevel en de kozijnen. Allemaal bouwdelen die je kunt isoleren. Dat doe je dus niet alleen, maar samen met je buren.

Gemeenschappelijke delen

Over de privé delen van je appartement beslis je zelf, maar over de gemeenschappelijke delen van het pand beslis je samen met de andere leden. Houd in gedachten dat er gemeenschappelijke delen door je appartement kunnen lopen. Deze mag je niet wijzigen of vervangen zonder toestemming van de VvE. Voorbeelden zijn de raamkozijnen en het glas, een (mechanisch) ventilatiesysteem en het warmtesysteem.

In iedere splitsingsakte en -reglement staat een opsomming van alle gemeenschappelijke delen en zaken van het pand. Voor deze delen en zaken is de VvE (en daarmee alle eigenaren samen) verantwoordelijk. Dit geldt voor onderhoud én verbeteringen. VvE’s zijn wettelijk verplicht om te sparen voor toekomstig onderhoud. Deze spaarpot heet het reservefonds.

Trek samen op

Binnen de VvE is het belangrijk om draagvlak te creëren voor groot onderhoud en verduurzaming. Deel je kennis met elkaar, informeer in je buurt hoe andere VvE’s het aanpakken en vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Er is veel overleg nodig over verschillende scenario’s, zoals wat is noodzakelijk, hoe ziet de tussenweg eruit en wat vinden wij het ideale plaatje? De betrokkenheid en bereidheid van de leden om mee te denken is essentieel. Je beslist samen over de toekomstbestendigheid van het pand en betaalt daar ook met elkaar voor. Daar krijg je meer comfort, een gezondere leefomgeving, een lagere energierekening en waarde behoud of zelfs waardestijging van je pand voor terug.

De grootste stappen zet je met elkaar

Onderhoud en verduurzamen gaan gemakkelijk hand in hand. Dit doe je door natuurlijke momenten aan te grijpen. Is groot onderhoud aan het dak nodig? Isoleer het dan ook gelijk. Neem bij het vervangen van de kozijnen ook meteen de overgang naar isolerend glas mee. Denk daarnaast bijvoorbeeld aan de isolatie van de kruipruimte samen met de gevel. Of de overstap van een oude energie slurpende collectieve CV-ketel naar een aardgasvrij alternatief. Leidraad vormt het meerjarenonderhoudsplan. Dat plan kun je ‘vergroenen’. Het is dan niet alleen inzichtelijk welke onderhoudswerkzaamheden op korte en lange termijn nodig zijn. Maar ook of, en op welke manier, energiebesparende maatregelen toepasbaar zijn.

Aanvullende financiering

Aan groot onderhoud en verduurzaming zit meestal een flink kostenplaatje. Mede vanwege de hoge inflatie en gestegen materiaal- en bouwkosten. Het afsluiten van een lening of aanvragen van subsidies is vaak nodig om de investering betaalbaar te houden. Wil je als VvE in aanmerking komen? Een goed georganiseerde en financieel gezonde VvE is een voorwaarde. Gaat dit binnen jullie VvE nog niet op? Begin daar dan als eerste mee.

Rol gemeente Amsterdam

Het verduurzamen van een VvE is complex en daarmee een grote opgave. Daarom ondersteunt de Gemeente Amsterdam VvE’s hierbij. Doe de postcodecheck om na te gaan of jullie VvE voor een gratis verduurzamingsadvies en het VvE-activatieteam in aanmerking komt. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt wat betreft gemeentelijke en landelijke financieringsmogelijkheden waaronder subsidies en leningen in het kader van verduurzaming. Dit zorgt voor een betaalbare toekomst voor de VvE en een goed duurzaam onderhouden pand.

Artikel delen:

!WOON