Ventilatie

10 februari 2011

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam geeft in een serie artikelen voorlichting aan Amsterdammers over gezond wonen. Wijksteunpunt Wonen Oost werkt hier graag aan mee

Ventilatie

Het is belangrijk dat in woningen steeds weer nieuwe lucht binnenkomt om de ‘oude’ lucht te vervangen. Afvoer van ‘oude’ lucht vindt bij voorkeur plaats in ruimtes waar geurtjes en vocht worden geproduceerd, zoals de keuken, de badkamer en het toilet. Bij koken, douchen of klussen is het soms nuttig om even heel veel te ventileren (luchten).

Ventilatie op een basisniveau moet eigenlijk altijd, ook in de avond en nacht en in de winter. In oudere woningen kunnen meestal alleen ramen worden opengezet, terwijl in nieuwere woningen centrale afzuiging plaatsvindt vanuit keuken, badkamer en toilet. De allernieuwste woningen zijn uitgerust met balansventilatie, waarbij lucht centraal wordt afgezogen en wordt ingeblazen.
Mechanische afzuiging en balansventilatie biedt het voordeel van een constante luchtstroom door de woning. Bij mechanische afzuiging komt de aangezogen ‘nieuwe’ lucht door kleine raampjes of ventilatieroosters. Bij balansventilatie wordt de ‘nieuwe’ lucht actief ingeblazen via ventielen in slaapkamers en woonkamer.

Wat betekent dit voor mijn gezondheid?
In woningen waar niet voldoende geventileerd wordt, verdwijnt alles wat zich in de binnenlucht bevindt minder snel uit huis. Dit geldt voor vocht, maar ook voor gassen afkomstig van verbrandingstoestellen, dampen van pas geverfde oppervlakken, sigarettenrook, of rook van kaarsen of open haarden. Een ventilatieprobleem kan dus leiden tot een vocht- of schimmelprobleem, maar door de verschillende oorzaken kunnen er ook verschillende gezondheidsklachten ontstaan, zoals hoofdpijn, geïrriteerde ogen of luchtwegklachten.

Wat kan ik zelf doen?

Luchten
Luchten doet u door minstens één keer per dag in iedere kamer een raam of buitendeur gedurende 15 minuten minimaal een handbreedte open te zetten. Dit kan het beste als er veel vocht wordt geproduceerd, tijdens en na koken of douchen en na het slapen. Zet de verwarming tijdens het luchten laag, dan voorkomt u onnodig warmteverlies.

Ventileren
Ventilatie is een kleine luchtstroom, door bijvoorbeeld een rooster of klepraam, die de gehele dag door frisse lucht aanvoert. Ventilatie werkt het beste, wanneer er twee roosters of ramen in tegenover elkaar gelegen gevels worden opengezet, zodat er aan de windzijde van de woning aanvoer van lucht is en aan de andere zijde afvoer van de gebruikte woninglucht.
Als er mechanische afzuiging aanwezig is, moeten roosters open staan zodat verse lucht van buiten aangezogen wordt.
Als er balansventilatie aanwezig is, is het raadzaam om in het stookseizoen geen ventilatieroosters open te zetten in verband met energiebesparing. Het kan overigens geen kwaad om in de zomer toch ramen open te zetten. Zowel mechanische afzuiging als een balansventilatiesysteem mogen nooit worden uitgezet. Als er veel mensen in de woonkamer aanwezig zijn of als er condens op de ramen zit, moet er méér geventileerd worden.

Artikel delen:

!WOON