Wat houdt het energielabel in?

10 mei 2011

De huidige woningvoorraad is enorm milieuvervuilend. Slecht geïsoleerde woningen stoten veel CO2 uit. In Amsterdam heeft Urban Eco Mapin 2009 een overzicht gemaakt van de uitstoot per stadsdeel. Hieruit blijkt dat het oude stadsdeel Oost-Watergraafsmeer na het Centrum het meeste CO2 uitstoot. Een belangrijke factor hierin zijn veel oude slecht geïsoleerde huizen.Het oude stadsdeel Zeeburg daarentegen behoort tot de schoonste stadsdelen. Woningen vervuilen dus, daar wilde de overheid iets aan doen, maar hoe?

Er is gezocht naar een manier waarbij eigenaren worden gestimuleerd woningen duurzamer te maken en op die manier de CO2-uitstoot tegen te gaan. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een woning is van A tot en met G. Heb je een heel zuinige woning, dan krijg je label A. Hierdoor mag de verhuurder meer huur vragen aan de verhuurder ten opzichte ven het oude systeem, maar zijn de energiekosten lager. Heeft een woning een laag energielabel dan zal de huurprijs dalen, maar zullen de energiekosten hoger zijn. Los van de hogere energiekosten bij een laag label wordt verwacht dat de energieprijzen de komende jaren fors zullen stijgen. Het hebben van een zuinig huis loont dus zeker op de lange termijn.

De wijziging houdt in dat de bestaande punten voor verwarming en  isolatie worden vervangen voor een stimulatiesysteem. Hoe zuiniger de eigenaar een woning maakt, hoe meer huur er gevraagd kan worden. Het verschil tussen label A en G is zo’n 44 punten, dit komt neer op ongeveer €225,- per maand. Vanaf 1 juli is het verplicht dat elke woning een energielabel heeft. Vanaf 2013 zal hier op worden gehandhaafd. Het energielabel gaat overigens pas in bij nieuwe verhuringen. Dus voor uw huidige huurprijs zal het nog geen invloed hebben.

Wilt u meer weten over het energielabel? Kijk dan op onderstaande websites, op neem per email of telefoon contact met ons op.


Wanneer heb je een hoog energielabel?       En Donners huurverhoging dan?

– Dubbelglas of het betere HR++ glas               Minister Donner wil sinds kort 
– Isolatie (gevel, dak, vloer)                               zonder tegenpresatie alle
– Goede verwarmingsinstallatie (HR-ketel)    huren 120 euro p/m verhogen.

– Voldoende ventilatie                                        WSW Oost vreest dat de
                                                                                stimulanswerking van het
Webtip: www.energielabel.nl                           energielabel hierdoor zal
                www.ams.urbanecomap.org              verdwijnen.

Artikel delen:

!WOON