Bewoners Olmenweg en Platanenweg winnen hoger beroep

14 juni 2011

Op dinsdag 14 juni hebben 23 bewoners van de Olmenweg en Platanenweg een zogenaamd turbo-spoedappel bij het Hof Amsterdam gewonnen. Het vonnis houdt in dat de bewoners in ieder geval mogen blijven wonen tot eind 2011. Anderhalve week geleden oordeelde een rechter in kort geding nog dat de bewoners binnen twee weken de woningen moesten verlaten.

Na vijf jaar tijdelijke bewoning moesten de bewoners van de Olmenweg en Platanenweg een anti-kraakovereenkomst sluiten via Anti Kraak B.V. Anti Kraak B.V. zegde vervolgens na een half jaar de overeenkomst op, omdat Stadgenoot de woningen wilden verhuren aan studenten middels een campuscontract, dit zou Stadgenoot tot aan de sloop meer geld opleveren. Dit terwijl was toegezegd dat de bewoners konden blijven wonen tot dat de huizen gesloopt zouden worden in 2012. Een aantal van de huurders besloot te blijven zitten en de contractontbinding aan te vechten.

In eerste instantie moesten de bewoners de woningen verlaten. Nu blijkt in hoger beroep dat de bewoners in ieder geval tot eind 2011 mogen blijven. De rechter acht het door Stadgenoot onvoldoende bestreden dat zij de toezegging hebben gedaan aan bewoners dat zij tot de in 2012 geplande sloop mochten blijven wonen. Tevens moet een nog lopende bodemprocedure afgewacht worden. Het Hof vindt het daarom terecht dat de bewoners de ontruiming hebben aangevochten. Stadgenoot en Anti-Kraak B.V. zijn  in het ongelijk gesteld en de bewoners kunnen in ieder geval tot eind 2011 in de woningen blijven.

Eind 2011 vindt na verwachting de lopende bodemprocedure plaats van de bewoners tegen Stadgenoot en Anti Kraak B.V. De bodemprocedure moet uitwijzen of de maandelijkse bijdrage (ongeveer gemiddeld 160 eurp p/m), als huur i.p.v. bruikleenvergoeding kan worden aangemerkt. Het Hof heeft bepaald dat deze bodemprocedure moet worden afgewacht.

Artikel delen:

!WOON