Maximale huren stijgen door energielabel

06 juni 2011

Het energielabel als onderdeel van de woningwaardering geeft verhuurders de ruimte om hogere huren te vragen als zij investeren in energiezuinigheid. Een onderzoek van het Stedelijk Bureau van de Wijksteunpunten Wonen bevestigt dit ook voor de Amsterdamse situatie.  Het onderzoek richt zich op het effect van de invoering van het energielabel in de woningwaardering op de maximale huurprijzen.

De gegevens komen van woningen waar de wijksteunpunten tussen 1 januari 2008 en 31 december 2010 een puntentelling hebben gemaakt.

Voor ruim 33% van de onderzochte adressen is inmiddels een energielabel geregistreerd. Van 56% van de woningen mét label gaat de maximale huur volgens de puntentelling omhoog in de nieuwe telling, van 41% gaat deze omlaag, van 3% blijft hij gelijk. Gemiddeld stijgt de maximale huur: met € 9,21. De stijging is vooral groot bij woningen met een C- label (gemiddeld ruim € 25), B-label (gemiddeld bijna € 86) en A-label (gemiddeld bijna € 104). De invoering van het energielabel geeft verhuurders dus de gewenste investeringsruimte.

Woningen zonder geregistreerd energielabel (66% van de steekproef) krijgen punten op grond van het bouwjaar. Daardoor gaat de maximale huur gemiddeld met bijna € 28 omlaag. Alleen het aanvragen van een label is voor de eigenaar van deze woningen meestal al interessant. Woningen met een energielabel en een bouwjaar voor 1977 (fictief G-label = 0 punten), hebben in 75% van de gevallen een E-label of hoger. Dat levert 5 punten of (veel) meer op. Waar eigenaren investeren in energiezuinigheid stijgt de maximale huur aanzienlijk.

Het volledige rapport is te vinden onder Publicaties op deze website.

Artikel delen:

!WOON