Maximale huurgrens studentenkamers vaak ruim overschreden

20 september 2011

Nog steeds betaalt bijna 70 procent van de studenten in Amsterdam te veel huur voor een studentenkamer. De ASVA studentenunie en Wijksteunpunt Wonen gaan daarom van 20 t/m 22 September met informatiestandjes op de HvA en de UvA studenten voorlichting geven over de huurbescherming. Studenten die twijfelen of ze te veel huur betalen kunnen zich bij de standjes of via de website inschrijven voor een gratis huurprijscheck door het Wijksteunpunt Wonen.

De prijs voor een gemiddelde studentenkamer is ten opzichte van vorig jaar met 80 euro gestegen, zo blijkt uit de jaarlijkse kamerinventarisatie van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Gemiddeld betaalt een student nu 350 euro voor een kamer. Door het enorme gebrek aan studentenwoningen in Amsterdam zien huisjesmelkers en andere malafide verhuurders een kans om de huurprijzen flink omhoog te schroeven.

De maximale huurpijzen voor woonruimte kun je berekenen aan de hand van verschillende criteria, zoals de oppervlakte en voorzieningen. Iedere Amsterdammer kan de maximale huurprijs gratis aan huis laten controleren door het Wijksteunpunt Wonen in de buurt. Het Wijksteunpunt Wonen helpt Amsterdammers bij al hun vragen over huren en wonen.

De ASVA studentenunie hoopt dat studenten vaker hun huurprijs lasten controleren. “Door het enorme kamertekort in Amsterdam krijgen huisbazen de kans veel te veel voor een kamer te vragen. Dit terwijl studenten elke euro hard nodig hebben. Door naar Wijksteunpunt Wonen of het rechtsbureau van ASVA te gaan, kan je in opspraak komen tegen te hoge huur”, aldus Eline Peters, voorzitter van de ASVA studentenunie.

Artikel delen:

!WOON