Duwo en Alliantie moeten servicekosten afrekenen ook bij buitenlandse “short stay” studenten

20 oktober 2011

Recentelijk zijn er door de kantonrechter in Amsterdam twee uitspraken gedaan over het afrekenen van servicekosten bij buitenlandse studenten. Verhuurder Duwo en de Alliantie hebben in het verleden zogenaamde short stay contracten afgesloten met buitenlandse studenten die soms een jaar, maar soms ook meerdere jaren hier verblijven.Zowel Duwo als de Alliantie waren van mening dat zij voor deze groep huurders de servicekosten niet hoefden af te rekenen en een vast bedrag in rekening konden brengen. Dit bedrag is volgens beiden berekend op gemiddelde kosten voor een complex en zij verdienen er niet aan. Een van de argumenten van beide verhuurders is, dat het lastig is om dit te doen met huurders die na verblijf meestal weer naar het buitenland vertrekken. Nadat beide verhuurders een of meerdere zaken bij de Huurcommissie hadden verloren hebben beiden zich tot de kantonrechter gewend.

De kantonrechter is in beide (tussen-) vonnissen duidelijk: de Huurpijswetgeving is ook voor deze groep huurders van toepassing en verhuurders dienen hun adminstratie zo aan te passen dat zij kunnen afrekenen, indien een huurder daarom vraagt. Het feit dat de contracten “short stay” worden genoemd doet daar niet aan af.

Artikel delen:

!WOON