Verhoging huren mag doorgaan volgens voorzieningenrechter

24 oktober 2011

Sinds 1 oktober jl.  heeft minister Donner ingevoerd dat in een tiental regio’s in Nederland, de zogenaamde “schaarstegebieden” , de huren mogen worden verhoogd met maximaal 123 euro. Dit geldt overigens alleen voor nieuwe contracten  en niet voor bestaande. Woningen in deze regio’s waaronder Amsterdam krijgen er in de puntenwaardering 15 of 25 punten bij afhankelijk van WOZ waarde van een woning. Voor Amsterdam Oost betekent dit vermoedelijk bijna alle woningen er 25 punten bij krijgen (123 euro).  Een voorbeeld van een woning aangeboden door de Key op WoningNet na 1 oktober, laat zien wat er kan gebeuren: een 1 kamer woning in Slotervaart van 29 m2 op de begane grond wordt aangeboden voor € 569,94 per maand.

De Woonbond en Huurdersvereniging Amsterdam hebben over deze maatregel een kort geding aangespannen tegen de staat met als eis deze maatregel van tafel te krijgen. De voorzieningenrechter heeft anders geconcludeerd en vindt de maatregel van minister Donner rechtmatig. Woonbond en Huurdersvereniging zullen nu in een zogenaamde bodemprocedure alsnog proberen de maatregel van tafel te krijgen.

Aangezien uitspraak in deze procedure wel een tijd op zich kan laten wachten, ontstaat er voor huurders een onduidelijke situatie: per 1 oktober 2011 25 punten erbij die misschien tezijnertijd  bij uitspraak in bodemprocedure er weer af gaan. Kortom zolang er geen uitspraak is in deze procedure blijft onduidelijk wat de maximale huurprijs van een woning mag zijn.

Artikel delen:

!WOON