Huurders Steigereiland Noord bouwen aan de buurt

08 mei 2012 - Op maandagavond 7 mei was een bewonersoverleg georganiseerd voor huurders die wonen op Steigereiland Noord in IJburg. Wijksteunpunt Wonen Oost (WSWonen) was gevraagd om langs te komen en waar mogelijk de bewoners te ondersteunen. De nieuwbouwwijk Steigereiland Noord is een wijk die pas een aantal jaren bestaat en nu al geteisterd wordt met de problemen van een echte Amsterdamse buurt.

Bij het overleg waren ongeveer 35 huurders aanwezig, waarvan 10 huurders  zichzelf hebben verenigd in twee bewonerscommissies (BC). BC Shravan is de commissie van een 55+ ouderen woongroep met 35 bewoners en BC Rohstein (Rochdale huurders Steigereiland) vertegenwoordigd de overige huurders op het eiland. De problemen op Steigereiland Noord lopen uiteen van scheuren in de muren, lekkages, schimmelvlekken, krakende trappen, langdurig leegstaande koop- en huur woningen, mechanische ventilatie die niet zou worden schoongemaakt en hoge spinnenbestrijdingskosten. Hiernaast klaagde bijna alle bewoners over de buurtsamenhang die niet tot nauwelijks aanwezig zou zijn. Ook zou er weinig aandacht worden besteed aan de groenvoorzieningen in de omgeving en een laagdrempelige ruimte voor buurtactiviteiten een gemis zijn.

In totaal gaat WSWonen komende week bij 9 huurders een huisbezoek afleggen. Verder gaat WSWonen samen met Bewonerscommissie Rohstein de komende weken alle klachten op Stiegereiland Noord inventariseren om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de omvang van de problemen.

Er gaat overigens ook veel goed op Steigereiland. De bewoners blinken uit in wilskracht om echt wat te gaan maken van hun buurt. De vastberadenheid waarmee bewoners zichzelf lijken te organiseren is opmerkelijk. Zo is er een groep buurtbewoners die het onderhoud van de groenvoorzieningen gaat aankaarten, worden er spullenruilmiddagen en kinderdisco’s georganiseerd en is er zelfs een handtekeningen actie geweest voor het creëren van een buurtcentrum. Ruim tweehonderd bewoners hebben reeds de petitie ondertekend.

>>Lees ook het artikel van Dagblad Metro over Steigereiland-Noord

Artikel delen:

!WOON