Grote verhuurder stuurt huurders intimiderende brieven

14 augustus 2013

Een aantal huurders, zeker zeven in totaal, ontvingen vorige week allen exact dezelfde intimiderende dreigbrief van Herengracht Juristen. Hun cliënte, Heule Vastgoedmanagement B.V., verhuurt namens Stadsrenovatie B.V. en het daaraan gelieerde Pampelonne Beleggingen B.V. woonruimte aan de geadresseerden. Deze B.V.’s zijn eigendom van de heren Jeroen Kool en Ebe van Riesen.

De inhoud van de brief liegt er niet om. Alle huurders zouden hun woning hebben onderverhuurd en niet meer in gebruik hebben als hoofdwoonverblijf. Als huurders niet binnen twee (!) dagen na dagtekening zouden aangeven hun huurovereenkomst binnen drie weken te beëindigen dan zal er een ontbindingsprocedure van de huurovereenkomst worden gestart. Tevens zal er dan een boete van €18.000,- worden gevorderd.

“Klinkklare onzin”, zo lieten de aangeschreven huurders weten. Er wordt door deze eigenaren grof geschut ingezet zonder dat er enig onderzoek naar de feitelijke situatie lijkt te zijn gedaan. Ondanks de sterke juridische positie van de huurders die melding maakten is deze intimiderende brief bij hen rauw op het dak gevallen.

Het is natuurlijk wel heel toevallig dat alle huurders allemaal op dezelfde datum van precies hetzelfde worden beschuldigd, wij vragen ons dan ook af wat daar achter zit. Eigenaar Stadsrenovatie B.V. is geen onbekende bij het Meldpunt. Hen werd, onder andere na signalen van ons,  in december 2012 door de gemeente Amsterdam een boete van €288.000,- opgelegd voor het kamersgewijs verhuren van woningen.

De ontvangers van deze brieven gaven aan dat in ieder geval acht van de omliggende woningen van dezelfde eigenaar kamersgewijs aan studenten worden verhuurd. Het gaat om woningen in de Kinderdijkstraat en de Haarlemmermeerstraat, beide gelegen in Stadsdeel Zuid. Het lijkt er sterk op dat deze eigenaar zich niets heeft aangetrokken van de opgelegde boete.

Eén van de huurders omschreef de situatie als volgt: “Deze brief komt na enkele jaren van pogingen door de verhuurder om ons uit dit pand te krijgen. Verhuispremies die worden aangeboden en weer worden ingetrokken wanneer puntje bij paaltje komt, achterstallig onderhoud dat slechts door tussenkomst van de huurcommissie wordt opgelost, een verbouwing van het pand naast ons tot studentenhuis. Wij voelen ons als bewoners geïntimideerd en onveilig”.

Het lijkt de wens van de eigenaren om hun ‘oude’ zittende huurders kwijt te raken om vervolgens die woningen ook per kamer te gaan verhuren, vier a vijf studenten die elk tussen de  €400,- en €500,- huur betalen levert immers meer op dan wat deze huurders nu betalen.

Gezien het feit dat genoemde eigenaren “grote spelers” zijn op de Amsterdamse woningmarkt zal het ons niet verbazen wanneer er meer huurders zijn die deze brief hebben ontvangen. Hierbij roepen wij hen op daar bij ons melding van te doen, waar nodig kunnen wij hen ook adviseren en hulp bieden.

Wij hebben de eigenaren op de hoogte gesteld van dit bericht en hen dringend verzocht dergelijke brieven in het vervolg achterwege te laten.

———-

Een dag na publicatie van bovenstaande blog ontvingen we op 15 augustus 2013 een reactie van de advocaat van genoemde huisbazen. U kunt deze reactie hier lezen.

Artikel delen:

!WOON